Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului ciupercilor otrăvitoare

Au apărut ciupercile de sezon, iar specialiştii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă pentru sănătate cele otrăvitoare. Silvicultorii spun că riscurile sunt mari, inclusiv în cazul celor care cunosc ciupercile de pădure. Transmite corespondentul nostru la Zalău, Adrian Lungu:
-: Dar au fost pruncii şi au cules de toate. Le băgăm în congelator, le prăjim, le uscăm.
Reporter: Dar nu vă e teamă să luaţi otrăvitoare?
-: Nu, că noi le cunoaştem.
Reporter: Consumatorii sunt îndemnaţi să se ferească de ciupercile pe care nu le cunosc.
Valentin Coman, expert: Sunt ciuperci care seamănă foarte bine cu ciupercile otrăvitoare. Trebuie să aibă foarte mare grijă la punctele caracteristice lor – mă refer aici de la culoarea cuticulei sau a pieliţei, pălăria piciorului, culoarea piciorului, zona în care habitează, mirosul lor, lamelele, guleraș, dacă au volvă şi așa mai departe, trebuie neapărat cu mare atenție determinată, pentru că din grabă, de multe ori se iau în coșul de ciuperci şi ciupercile care ne provoacă stări neplăcute și, în cel mai rău caz, spun, chiar moartea. Dacă nu știm ciuperca sau avem dubii, să o aruncăm.
Rporter: Populaţia este sfătuită să consume ciuperci din centre autorizate, de la culegători acreditați sau din magazine./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iunie