Agenda săptămânii parlamentare

Săptămâna parlamentară începe astăzi cu două moțiuni simple la adresa miniștrilor muncii și al dezvoltării, ambele inițiate de PSD. Social-democrații critică modul în care cei doi demnitari au gestionat anumite situații cu care s-au confruntat în activitatea curentă.
Tot săptămâna aceasta este așteptată și depunerea unui proiect de lege referitor la prelungirea mandatelor aleșilor locali, după ce judecătorii Curții Constituționale au invalidat ordonanța guvernului pe această temă.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Au existat deja discuții între liderii partidelor politice pentru redactarea acestui document, care ar trebui să cuprindă și data organizării alegerilor locale.
Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD: Dacă nu intervenim rapid, atunci aleșii locali nu-şi mai pot desfășura activitatea. Eu aș vrea să venim în lege și cu data alegerilor, cu un amendament, în cazul în care experții spun că încă există un pericol pentru populație, să poată fi prelungită.
Reporter: Pe de altă parte, președintele PNL, premierul Ludovic Orban, spunea că i s-a părut neclară decizia Curții cu privire la cine stabilește data alegerilor locale. „Pentru a fi siguri, așteptăm motivarea magistraților” – preciza Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Noi considerăm o dată potrivită sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Acum, așteptăm să vedem, că n-am înțeles clar, din decizia Curții, cine stabilește data alegerilor – guvernul, prin hotarâre, parlamentul, prin lege… Eu n-am înțeles, vă spun sincer. Pâna nu vedem motivarea nu putem ști cu precizie ce e în deciziile Curții.
Reporter: Două noi moțiuni simple depuse de PSD împotriva miniștrilor Muncii și Dezvoltării vor fi dezbătute și votate astăzi de legislativ. De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, este așteptat să participe în această dimineață la comisia de specialitate din Camera Deputaților, la o dezbatere pe tema fondurilor europene. Şi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este invitat mâine la comisiile economică și de buget finanțe din Senat pentru a da explicații cu privire la decizia Agenției Standard&Poor’s de a menține ratingul României în categoria recomandată pentru investiții.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 iunie)