Revista presei internaționale, 9 iunie 2020

În pofida a 7 milioane de cazuri de Covid-19 și 400.000 de decese în lume, continuă tendința de ridicare treptată a restricțiilor și de redeschidere a economiilor în numeroase țări, constată presa internațională. Numărul cazurilor de infectare crește accelerat în America Latină, Brazilia fiind a doua țară din lume în ceea ce privește persoanele infectate, după Statele Unite, scrie La Libre Belgique. Pe de altă parte, potrivit unui raport întocmit de Deep Knowledge Group, citat de Arabian Business, Elveția este prima și Germania a doua cea mai sigură țară din punct de vedere al coronavirusului, potrivit raportului, în special datorită rezistenței economiilor lor. Aceste țări sunt urmate de Singapore, Japonia, Austria, China și Australia. Statele Unite se află pe locul 58, în urma României și înaintea Rusiei. Regiunile cu cel mai mare risc sunt Africa Sub-Sahariană și America de Sud, în timp ce Cambodgia, Laos și Bahamas sunt considerate cele mai periculoase trei țări pentru Covid-19, menționează Arabian Business.

Nemaiținând cont de pandemie, valul protestelor anti-rasism cuprinde Europa, prelungind manifestațiile izbucnite în Statele Unite după moartea unui bărbat de culoare, asfixiat de un polițist alb, în Minneapolis, notează Le Nouvel Observateur. Mii de persoane au demonstrat în Spania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Elveția sau Ungaria, detaliază RAI News. În același timp, în SUA, avocatul familiei Floyd solicită intervenția Națiunilor Unite în acest caz, informează Newsweek. Timp de două luni și jumătate, America a fost paralizată de epidemia de coronavirus, care a scos acum la suprafață inechitățile rasiale ale națiunii, constată revista Time. Demonstrații la nivel național, un virus care a ucis mai mult de 100.000 de americani și un președinte care amenință să asmută armata asupra cetățenilor – acesta este bilanțul făcut de Time. Amenințările proferate de Donald Trump nu sunt un simbol al autorității, ci al disperării, crede Foreign Policy. Trump este răspunzător de rănile deschise ale națiunii, opinează The New York Times. Și, până când va veni un președinte care să poată spune „Suntem prieteni, nu dușmani”, agonia națională a Americii se va agrava, conchide The New York Times.

În același timp, liderul de la Casa Albă a agreat retragerea a 9.500 de militari americani dintre cei 35.000 staționați în Germania din vremea Războiului Rece, informează EUObserver. Unii parlamentari britanici au deplâns faptul că președintele american nu s-a consultat mai întâi cu aliații din NATO, Polonia s-a declarat îngrijorată de un asemenea demers, dată fiind istoria sa de conflicte cu Rusia, iar ministrul german de Externe, Heiko Maas, a amintit că existența bazelor SUA din Germania este în interesul ambelor țări, detaliază EUObserver.

Deși pandemia și-a pus amprenta și asupra amplorii manevrelor militare, forțele navale din 19 state din NATO și partenere ale Alianței continuă antrenamentele în cadrul exerciţiului Baltic Operations, BALTOPS 2020, anunță Defense News. Exercițiile cu o durată de zece zile, care includ trei mii de participanți din țările baltice, scandinave, națiunile mediteraneene, Canada, Marea Britanie și Olanda, oferă NATO și partenerilor săi ocazia de a opera împreună, demonstrând angajamentul permanent al SUA pentru securitatea regională, explică Defense News. La rândul său, Flota Mării Baltice a Rusiei a anunțat că monitorizează exerciţiile militare ale NATO din Marea Baltică, scrie Ria Novosti. Mai mult, Flota rusă a Nordului pune la punct îndeplinirea sarcinilor defensive în legătură cu apariția navelor NATO la frontierele arctice ale Rusiei, în Marea Barents, vizitată la început de iunie de fregata franceză „Aquitaine”, notează Nezavisimaia Gazeta. În consecință, Kremlinul a schimbat împărțirea administrativ-militară a țării pentru a spori capacitățile Rusiei în direcția strategică de nord, explică ziarul rus.

Cristina Zaharia, RADOR