2020. június 12

A szenátus 100 szavazattal elfogadta az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását
A szenátus 100 szavazattal elfogadta az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbításról szóló törvénytervezetet. A liberálisok tartózkodtak a szavazástól, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a helyhatósági választások időpontját kétharmados törvénnyel fogadják el a parlamentben. A törvénytervezetet sürgösségi eljárással kell jóváhagyni azért, hogy  a helyi közösségek ne maradjanak polgármesterek nélkül június 21-e után. A jogszabály-tervezetet a jövő héten megvitatják a képviselőházban is, amely véglegesen dönt majd a dokumentumról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Romániában az ipari termelés csaknem 2,8%-al csökkent
A járvány miatt az elmúlt hónapban, Romániában az ipari termelés csaknem 2,8%-al csökkent az előző hónaphoz képest, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiból. A koronavirus a leginkább a feldolgozóipart érintette, amely több mint 32 százaléknyi veszteséget könyvelt el. Az  év első hónapjaiban az élelmiszertermékek mintegy 5%-al drágultak. Az év elejétől az árak általában 1,5%-al emelkedtek és ez az üzemanyagok minegy 10%-os csökkentésének köszönhetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Román Vasúti Társaság személyszállító részlege felújitja a „Napsúgár vonatok” nyári szállitási programját
Román Vasúti Társaság személyszállító részlege (CFR Călători) péntektől felújitja a „Napsúgár vonatok” nyári szállitási programját. Igy, Nagybányáról, Szatmárnémetiból, Kolozsvárról, Jászvásárról, Suceaváról, Temesvárról és Nagyszebenből közvetlenül el lehet jutni a tengerparta. Június 26-tól pedig Aradról, Déváról, Nagyváradról, Brassóból, Marosvásárhelyről és Galacról is lehet direkt a Fekete-tenger partjára utazni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
A szociáldemokraták határozottan elutasitották a vészhelyzet meghosszabitását az utóbbi 30 napon át érvényes formában
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke csürtökön úgy nyilatkozott, hogy meghatározott ideig egyetértene a védőmaszk viselésével, de a közbeszerzést csakis árverés alapján kell megszervezni. Dan Barna, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kijelentette, hogy helyesli a vészhelyzet 15 napra szóló meghosszabitását, de csak azokon a településeken, ahol továbbra is járvány-gócpontok vannak. Ezek alapján Klaus Iohannis államelnök ismételt felhivásban kérte a honatyákat, hogy értsék meg, a kormány nem tudja ellenörzés alatt tartani a járványt, ha nem áll rendelkezésére minden eszköz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Gănciulescu Rozália, RADOR