Un vechi oraş roman a fost descoperit graţie tehnologiei georadar

Terme, o piață, un templu, canalele unui apeduct. Falerii Novi, nu departe de Civita Castellana, în Lazio, avea cel puțin jumătate din dimensiunea Pompeiului. Zidurile sale sunt vizibile, însă orașul se află încă în subteran. El a fost „văzut” totuşi de un grup de arheologi de la universitățile din Cambridge și Ghent, care au publicat rezultatele cercetărilor lor pe site-ul Antichity. Experţii şi-au desfăşurat munca cu ajutorul tehnologiei GPR, un georadar, instrument folosit în geofizică pentru penetrarea solului. Tehnologia poate ”vedea” sub suprafaţă cu ajutorul unei antene de radar care trimite în pământ un semnal electromagnetic prin intermediul unei unde radio şi ”ascultă” ecourile reflectate de obiecte, precizează agenţia Reuters.
Folosind această metodă, echipa condusă de Martin Millet a făcut descoperiri „uimitoare” în interiorul zidurilor Falerii Novi, un site care a apărut după distrugerea de către romani a Falerii veteres, în 241 î.Hr, când aceștia i-au deportat pe locuitori la câțiva km distanță într-un un nou sit, ale cărui ziduri au rămas intacte și vizibile pe traseul Roma – Civita Castellana-Viterbo, la aproximativ 50 km de capitală.

În interiorul zidurilor, spre sud, GPR a identificat o construcţie mare, dreptunghiulară, probabil o piscină sau o structură termică, conectată la o serie de conducte ale unui apeduct. Detaliul care i-a surprins pe arheologi constă în faptul că aceasta se întinde sub clădiri și nu de-a lungul străzilor. La intrarea din partea de nord a orașului, a fost „văzut” un portic, ceea ce ar putea indica existența, la vremea respectivă, a unui important monument public .
Oraşul, au observat arheologii, are o structură mai puțin standardizată decât cea a altor situri urbane, cum ar fi Pompei. Templul, piața și complexul termal par mai elaborate din punct de vedere arhitectural decât ceea ce ar fi fost de așteptat având în vedere că este un oraș mic. „Astăzi este realist să ne imaginăm – a adăugat Millett – că putem folosi georadarul pentru a analiza structura altor orașe, cum ar fi Milet în Turcia sau Cyrene în Libia. Avem mult mai multe lucruri de învățat despre viața romanilor în orașe, iar această tehnologie ne deschide oportunități inedite.“ www.rainews.it/cpaunel

Traducerea Cătălina Păunel