S-au împlinit 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai violente și mai negre episoade din istoria postdecembristă. Atunci, cele 53 de zile de proteste neîntrerupte anticomuniste în centrul capitalei au fost reprimate și cu ajutorul minerilor aduși din Valea Jiului în București. Au fost aproape 2.000 de persoane rănite sau reținute abuziv și nici acum, după 30 de ani, nu a fost cineva pedepsit.
Reporterul RRA Cătălin Radu a vorbit la evenimentul de comemorare de ieri cu președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, și cu unul dintre răniți.
Viorel Ene: Represiunea fost organizată de către președintele statului, Ion Iliescu, și Petre Roman, primul ministru, cu ajutorul celor de la SRI, de la Ministerul de Interne, de la MApN și toate instituțiile care au conlucrat la acele tragice evenimente.
Reporter: Alături de mine este una dintre victimele de atunci:
Mihail Eugen Chițu: Am fost bătut cu sălbăticie de mineri – capul spart de jur-împrejur, coloana deplasată în patru locuri, rinichiul pe dreapta spart; 120 de zile de spitalizare, după cele 12 zile de reținere la Măgurele.

Minierii la Bucuresti-P-ta – Universitatii .
-13.06.1990.

Realizator: Dosarul mineriadei, în care a fost inculpat și fostul președinte al României Ion Iliescu, nu a ajuns să fie judecat pe fond, astfel că nimeni nu a fost condamnat.
Redactor: Costin Grigore – Procurorii militari care au anchetat evenimentele afirmă că în iunie 1990 autoritățile au conceput un plan de reprimare a manifestației-maraton din Piața Universității. Au fost implicați oameni din Ministerul de Interne, SRI și Armată, care în 13 iunie dimineața au intervenit pentru ridicarea tuturor protestatarilor care mai rămăseseră în piață. Ulterior situația degenerează – sunt ciocniri cu forțele de ordine, mașinile poliției sunt incendiate iar președintele de atunci, Ion Iliescu, cheamă minerii pentru a restabili ordinea. În următoarele două zile ei au instituit un regim de teroare în capitală.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iunie)