2020. június 15/

 Koronavírus Romániában: újra 200 alatt az új esetek száma

Az elmúlt 24 órában 166 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 22 165-re emelkedett – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 17 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1427-re nőtt. A gyógyultak száma 15 817, így az aktív fertőzöttek száma 4921-re nőtt a vasárnapi 4 870-hoz képest. Jelenleg 175 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában mindössze 3682 teszt eredményét dolgozták fel. Jelenleg 175 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Vasárnap 10 óra és hétfő 10 óra között 17 új halálesetet regisztráltak. A 11 férfit és 6 nőt az Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Botoşani, Buzău, Iaşi, Máramaros, Maros, Olt, Suceava és Tulcea megyei kórházakban, illetve Bukarestben kezelték. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.015)

Az ügyészség szerint nem volt uszító jellegű Klaus Iohannis beszéde

Nem volt uszító jellegű Klaus Iohannis román államfő magyarellenesnek tartott április 29-i televíziós beszéde a legfelsőbb bíróság melletti ügyészség szerint. Románia elnökét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttéregyesületei, valamint a Székely Figyelő Alapítvány jelentette fel az ügyészségen azt követően, hogy az államfő Erdély elcsatolásának veszélyét lebegtette meg, és ezt azzal is illusztrálta, hogy televíziós beszédében bizonyos szavakat magyarul mondott. Kijelentése miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) pénzbírságot rótt ki az államfőre, az ügyészség azonban június 9-én ejtette az ügyet. A vádhatóság határozatát a G4Media.ro portál közölte hétfőn. Az ügyészség elismerte, hogy Iohannis beszéde gyűlöletbeszédnek tekinthető, úgy vélte azonban, hogy üzenete nem volt uszító jellegű. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.015)

Elfogadta a parlament az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

A szenátust követően hétfőn a kétkamarás parlament képviselőháza is megszavazta az önkormányzati tisztségviselők mandátumát november elsejéig meghosszabbító törvénytervezetet. Az önkormányzati választásokat a koronavírus-járvány miatt nem tartották meg június elején. A polgármesterek és önkormányzati képviselők megbízatása június 21-én jár le. Mandátumuk meghosszabbításáról már korábban is születtek jogszabályok, amelyeket azonban az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett. Romániában jövő héttől megszűnhet az önkormányzatok működésének jogalapja, ha most bárki újabb alkotmányossági óvást emel a hétfőn elfogadott törvény ellen, vagy Klaus Iohannis államfő nem hirdeti ki azonnal a jogszabályt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.015)

Több mint 170 ezer nyolcadikos kezdte el hétfőn a rendhagyó képességvizsgát

Összesen 172.482 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a hétfőn kezdődött képességvizsgára. A tudásszint felmérése hétfőn kezdődött a román nyelv- és irodalom vizsgával, szerdán matematikából mérik fel a tanulók tudását, csütörtökön pedig anyanyelvből vizsgázik 10.294 kisebbségi diák. A 4337 vizsgaközpontban zajló vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek. Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.015)

Tovább csökken a három hónapos bankközi hitelkamatláb

Két bázisponttal évi 2,17%-ról 2,15%-ra csökkent hétfőn a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). Az elmúlt év elején évi 2,99%-on állt a ROBOR, az idei év elejére pedig 3,19%-ra nőtt. Tavaly június 14-én évi 3,24%-os hitelkamatlábat jegyeztek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.015)

Andrei Demeny