Camera Deputaților a hotărât că mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie

Mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie – a hotărât, astăzi, Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În favoarea proiectului s-au pronunțat PSD USR, UDMR și PMP, în timp ce PNL s-a abținut. Documentul va fi transmis preşedintelui României pentru promulgare.
Reporter: Cătălin Purcaru: Liberalii au criticat respingerea propunerii potrivit căreia executivul să stabilească în continuare data alegerilor cu cel puțin 60 de zile înainte de votare. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a susținut că stabilirea datei alegerilor prin lege organică este neconstituțională și încalcă unele prevederi ale Codului administrativ.
Florin Roman: Se deschide din nou Cutia Pandorei, în care o majoritate parlamentară, la un moment dat, care poate fi conjuncturală, ia din atribuțiile președintelui, ia din atribuțiile guvernului şi începem o chestie care încalcă separația puterilor în stat.
Reporter: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a atras atenția că proiectul trebuie adoptat de parlament, în contextul în care mandatele aleșilor locali expiră la 21 iunie.
Marcel Ciolacu: Din ceea ce cunosc eu, și am citit motivarea Curţii Constiţionale, eu am dedus faptul că atât guvernul, cât și parlamentul pot, și unii, și alții, să dea data alegerilor.
Reporter: În favoarea inițiativei legislative s-au pronunțat: PSD, USR, PMP, UDMR, în timp ce PNL s-a abținut de la vot. Documentul prevede că mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie, data alegerilor locale se stabilește cu cel puțin 60 de zile înaintea votării prin lege organică, se permite depunerea electronică a candidaturilor, precum și reducerea la jumătate a semnăturilor de susținere necesare./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie)