Preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a convocat o ședință a secțiilor reunite ale Instanței Supreme

Preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a convocat pentru mâine o ședință a secțiilor reunite ale Instanței Supreme pentru a analiza posibilitatea sesizării Curții Constituționale pentru controlul de constituționalitate înainte de promulgare a legii care introduce impozitarea pensiilor de serviciu ale magistraților și ale altor categorii profesionale. Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era la finalul lunii trecute de 9.528 de persoane. A citit datele centralizate de Casa Națională de Pensii Publice Mihaela Dumitrescu.

Reporter: Aproape jumătate dintre cei care iau pensie de serviciu în sistemul public sunt foști magistrați, iar cea mai mare pensie medie este de circa 19.000 de lei. Umează personalul auxiliar din justiție, cu 1.788 de beneficiari și o pensie medie de peste 4.600 de lei. Personalul aeronautic civil navigant profesionist, cu 1.426 de pensionari și o pensie medie de peste 11.000 de lei. Pensii publice de serviciu mai sunt acordate membrilor Corpului Diplomatic și consular, 830 de beneficiari, și peste 5.500 de lei pensie medie, funcționari parlamentari, 791 de persoane, și pensie medie de circa 4.700 de lei, și beneficiari de la Curtea de Conturi, 605 persoane, media fiind de 8.000 de lei.

Realizator: De asemenea, mai beneficiază de pensie de serviciu circa 150.000 de foști angajații din sistemul de ordine publică, apărare și siguranță națională prin Casele de Pensii sectoriale.#HUN/cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie