Este cod roșu hidrologic pe trei râuri din sud-vest

Este cod roșu hidrologic pe trei râuri din sud-vest, până mâine-dimineaţă – Bega, Bistrat şi Caraş -, iar majoritatea râurilor din jumătatea de vest a țării sunt sub cod portocaliu de inundații, în timp ce aproape toate celelalte sunt sub cod galben. Va continua să plouă, iar meteorologii spun că până duminică întreaga țară va fi sub cod galben de ploi torențiale. Peste o oră ies de sub codul portocaliu de furtună vestul, centrul și nordul țării. Efectele precipitațiilor din ultimele ore se văd în numeroase zone ale țării.

Reporter: Mira Gomboș – În localitatea Fîrdea din județul Timiș s-a produs o viitură care a afectat 13 gospodării. Apa a ajuns în unele zone până la brâu, iar pompierii, ajutați de bărci de salvare, au evacuat trei adulți și cinci copii, mai multe animale, dar și bunuri materiale. Şi în localitățile Lugoj și Criciova, au fost inundate câteva gospodării și porțiuni de drumuri, iar apa a pătruns și în subsolul Spitalului Județean Timișoara. În județul Caraș-Severin, râul Pogăniș a inundat Drumul Național 58, în localitatea Remetea Pogănici, iar autorităţile au pus în funcțiune mai multe pompe, pentru a opri inundarea caselor din zonă. Alina Boru, purtător de cuvânt al Poliției Județene, spune că se circulă cu dificultate pe mai multe drumuri.

Alina Boru: Folosiți luminile de întâlnire, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curățați în permanență farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului! Asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație, climatizare! În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul decât în condiții normale. Nu vă angajați în depășirea de autovehicule, fără a avea o bună vizibilitate și faceți fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare!

Reporter: În Hunedoara, în zona comunei Vața de Jos, debitele apelor au crescut peste cota de inundație, iar în zonă se află ofițeri și subofițeri de la ISU Hunedoara, precum și reprezentanți ai Administrației Naționale Apele Române, cu motopompe, autocamioane și autospeciale de intervenție. Au mai fost inundate sute de gospodării și numeroase drumuri, poduri și terenuri arabile, în județele Mureș, Argeș și Vaslui – transmit corespondenții noștri./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 iunie