Scrisoarea lui Van Gogh și a lui Gaugin a fost vândută la licitație pentru suma de 210.600 de euro

Scrisoarea a fost achiziționată marți, la Paris, de către Fundația Vincent van Gogh, care o va expune în muzeul său din Amsterdam. Misiva, scrisă la sfârșitul anului 1888, în timpul șederii celor doi artişti în orașul francez Arles, unde fundația are și un muzeu, era adresată pictorului francez Emile Bernard. Scrisă la o săptămână după ce Paul Gauguin i s-a alăturat lui Van Gogh în casa din Arles, scrisoarea îi povesteşte tânărului Bernard despre discuțiile dintre cei doi artişti, despre opera și arta lor. Și chiar și atunci când îi decriu colegului francez în vârstă de douăzeci de ani vizitele lor la bordelurile din zonă, Gaugin şi Van Gogh, vorbesc despre asta în termeni artistici.
„Acum, ceva care vă va interesa – am făcut câteva vizite în bordeluri și este probabil ca în final, să mergem des să lucrăm acolo”, spune scrisoarea. „În acest moment, Gauguin lucrează la o pânză care înfățișează aceeași cafenea pe care am pictat-o ​​și eu eu, însă cu chipuri văzute în bordeluri. Promite să devină ceva frumos”.
Potrivit Fundației Vincent van Gogh, scrisoarea era cel mai important document al artistului, nu numai pentru că nu făcuse parte din colecţia niciun muzeu, ci pentru că a fost singura scrisoare pe care a scris-o cu Gauguin. „În acele zile, dialogul lor artistic a fost neîntrerupt, continuând chiar în bordeluri, iar această scrisoare oferă o imagine vizionară a cooperării lor artistice și a viitorului artei moderne”.
În scrisoare, Van Gogh îl descrie pe Gauguin ca pe „o creatură necontaminată, cu instinctul unei fiare sălbatice”. Pentru Gauguin, scrie Van Gogh „sângele și sexul prevalează asupra ambiției”. Gauguin a petrecut aproximativ două luni cu Van Gogh la Arles, însă relația lor s-a deteriorat curând. Gaugin a plecat după ce Van Gogh a avut o criză nervoasă care l-a determinat să-şi taie o parte din ureche. (ainews.it)

Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel