Coduri de avertizare pentru inundaţii în toată ţara

– Radiojurnal – Realizator: Hidrologii averizează în continuare în legătură cu riscul creşterii apelor în aproape toată ţara. Sunt în vigoare mai multe coduri de inundaţii roşii, portocalii sau galbene. Cel mai afectat este vestul ţării, unde specilaiştii spun că precipitaţiile căzute în ultimele trei zile au condus la formarea de viituri istorice.
Reporter: De o oră au intrat în vigoare mai multe avertizări noi de cod roşu de inundaţii valabile pe răuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin până mâine dimineaţă la ora 9:00. Un cod portocaliu vizează jumătatea de vest a ţării şi va fi valabil până astăzi la ora 16:00. Codul galben în vigoare până la miezul nopţii vizează râuri din toate regiunile ţării. În ultimele trei zile s-au înregistrat precipitaţii cumulate de 150-170 de litri pe metrul pătrat, spun specialişti de la Apele Române. Aceştia consideră că acest tip de inundaţii petrecut în vestul ţării se înregistrează odată la 200 de ani. Pe râul Timiş, la staţia hidormetrică Lugoj, a fost depăsită cota de pericol cu peste un metru şi 40 de centimentri, iar în următoarele ore va fi atins maximul undei de viitură. În zona Lugoj se acţionează cu saci şi cu utilaje pentru menţinerea liniei de apărare. O situaţie similară se întămplă şi în zona Miercurea Nirajului din Mureş.
Dan Petru Daniel, purtător de cuvânt al ISU Mureş: În oraşul Miercurea Nirajului se construieşte un dig pe malul râului Niraj pentru prevenirea inundaţiilor. Pentru construirea acestui dig intervin pompierii militari de la Garda de intervenţii Miercurea Nirajului, împreună cu serviciul voluntar pentru situaţii de uergenţă Miercurea Nirajului. Aceştia umple saci cu nisip şi construiesc un mic dig pentru a preveni eventuale inundaţii. În oraşul Miercurea Nirajului nu au fost probleme, în schimb, de dimineaţă, în jurul orei 7:00, s-a intervenit în localitatea Măgherani la o singură casă de locuit şi o singură curte. Intervenţia a durat aproximativ o oră.
Reporter: Meteorologii nu au încă veşti bune. Au fost emise noi atenţionări de vreme rea. De o oară este în vigoare un cod portocaliu care anunţă cantităţi de apă însemnate şi instabilitate atmosferică. Va fi valabil până mâine dimineaţă şi vizează Maramureşul, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Estul şi Nordul Munteniei, precum şi zonele montane. Instabilitatea atmosferică se va menţine, de alt fel, până duminică în toată ţara.#HUN/lazard/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iunie)