MAE respinge afirmațiile șefului diplomației ungare

Ministerul Român de Externe respinge afirmațiile șefului diplomației ungare ca fiind nedocumentate și lipsite de respect, după ce Péter Szijjártó l-a calificat, pe Facebook, pe președintele Iohannis drept un politician extremist antimaghiar. Ministrul ungar spune că, prin decizia de a contesta la Curtea Constituțională o lege referitoare la deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera comună, președintele român împiedică intenționat apropierea dintre cele două țări.
Corespondenţă din Budapesta – Reporter: Emil Groza – Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a precizat pe pagina sa de socializare că președintele României, Klaus Iohannis, dăunează în mod intenționat cooperării româno-ungare prin împiedicarea înființării unui nou punct de trecere a frontierei comune. Potrivit lui Péter Szijjártó, Klaus Iohannis ar fi un politician extremist antimaghiar și ar amesteca Ungaria și guvernul ungar în campania electorală din România, iar prin decizia sa actuală obstrucționează o chestiune care este importantă atât pentru unguri, cât și pentru români. A apela la veto în ceea ce privește înființarea unui nou punct de trecere a frontierei nu înseamnă altceva decât împiedicarea deliberată a apropierii dintre cele două națiuni, a mai precizat Péter Szijjártó, care a adăugat că guvernul ungar dorește în continuare dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece acest lucru ar fi și în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în așa-numitul Ţinut Secuiesc.
Realizator: Ministerul român de Externe explică într-un comunicat că președintele a contestat legea doar pentru că încalcă principiul separării puterilor în stat, nicidecum pentru a lua vreo măsură împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România, în condițiile în care guvernul are în vedere un acord cu partea ungară pentru deschiderea noului punct de frontieră. De aceea, MAE spune că a luat notă cu surprindere de reacția complet nejustificată, disproporționată și scoasă din context a ministrului ungar./amirea #HUN/dstanesc

RRA – 20 iunie