Serbia și Slovenia au cele mai mici rate de împrumuturi neperformante din regiune

La sfârșitul anului 2019, Serbia și Slovenia au avut cea mai mică rată de împrumuturi cu probleme (NPL), în totalul plasamentelor dintre cele 10 economii clasate din regiune. Aceste date au fost publicate de forumul Iniţiativa de la Viena a Coordonării Bancare Europene.
Potrivit informaţiilor furnizate de acest forum, Slovenia și Serbia au avut cea mai mică pondere a NPL, credite bancare neperformante, în totalul creditelor bancare din regiunea Europei de Sud-Est, cu rate de 3,4% și, respectiv, 4,1%, se arată în clasamentul publicat pe portalul Seenews.
Conform cifrelor din raportul semestrial al acestui subgrup al Inițiativei de la Viena, în anul 2019 Serbia a redus volumul împrumuturilor problematice cu 12,1% anual, la un miliard de euro, iar Slovenia cu 40,8 %, la 1,1 miliarde euro.
Pe de altă parte, Abania deține în continuare poziția de lider în regiune în ceea ce privește împrumuturile neperformante, cu un coeficient de 8,4% la sfârșitul lunii decembrie, urmată de Bosnia și Herțegovina cu o pondere de NPL de 8,0%, Bulgaria cu 7,6 % și Croația cu 7,0%.
Volumul NPL-urilor din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est (CESEE) a scăzut anul trecut cu 8,2% față de anul anterior, la 33,8 miliarde de euro.
Ponderea medie a creditelor bancare cu probleme în totalul împrumuturilor bancare din regiune a fost de 3,8 %, ceea ce reprezintă 1,1 puncte procentuale mai puțin decât anul precedent./ciliu/pvelisar

(www.b92.net – 20 iunie)