2020. június 22

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 24.291 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 17.031 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1523 személy meghalt; az intenzív osztályokon 195 beteget ápolnak.

Jelenleg 1.258 személy van intézményes karanténban és 71.895-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 630.374 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 297 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra. (Rador Hírügynökség)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) menesztené a Nép Ügyvédjének tisztségéből Renate Webert

A kormánypárt arra készül, hogy az ezt célzó parlamenti eljárást beindítsa. A liberálisok úgy vélik, hogy Renate Weber átlépte a hatáskörét akkor, amikor alkotmánybírósági óvást emelt a szolgálati nyugdíjak megadóztatásának törvénye ellen. A törvény értelmében a Nép Ügyvédjének jogában áll bármilyen jogszabály esetében alkotmányossági óvást emelni. A Nép Ügyvédjének a mandátuma lejárta előtti felmentését a Szenátus Házbizottsága kezdeményezheti a jogi bizottság javaslatára és a szenátorok többségének a döntése alapján valósítható meg. (Rador Hírügynökség)

Parlamenti indítványt nyújt be a Szociáldemokrata Párt (PSD) holnap Nelu Tătaru egészségügyi miniszter ellen

A kezdeményezők úgy vélik, hogy a tárcavezető nem kezelte megfelelően a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetet. Ennek nyomán Románia a Közép Európai országok között első helyen áll az egymillió emberre számított halálozási statisztika tekintetében. A kezdeményezésről szerdán szavaz a Képviselőház. (Radio România Actualităţi)

Ma kerül sor a Törvénykezési Tanács osztályvezetői tisztségére pályázó jelöltek parlamenti meghallgatására

Az intézmény két megüresedett osztályvezetői tisztségének a betöltésére keres jelölteket, akiket a törvény értelmében ma a Képviselőház és a Szenátus jogi szakbizottságai fognak meghallgatni. A két szakbizottság a mai eljárás után ajánlásokat fogalmaz meg, amelyről szerdán a képviselők és a szenátorok együttes ülésen fognak dönteni. (Rador Hírügynökség)

Németországban sokba kerül anyának lenni

A Bertelsmann Alapítvány ma közzétett jelentése szerint egy gyermektelen nő jövedelme a háromszorosa egy háromgyerekes anya keresetének, s ezt az egyenlőtlenséget a koronavírus okozta válság még jobban elmélyítette. Miközben a gyermektelen nők és a férfiak jövedelme egyre jobban kiegyenlítődik, addig a gyereket vállaló nők – a jövedelem tekintetében – mindinkább elmaradnak azon hölgyek mögött, akik gyerektelenek. Amint egy nő megszüli az első gyermekét a jövedelme 40%-al visszaesik a gyereket nem vállaló hölgyekéhez képest. Három gyerek esetében ez a lemaradás már 70%-os.

Az okok között szerepel az, hogy sok esetben az anyukák a szülési szabadság lejárta után négy órás állást vállalnak, azért, hogy több idejük maradjon a gyereknevelésre. Más esetekben a nők – különböző okok miatt – elveszítik korábbi jól fizető állásaikat és kénytelenek szerényebb fizetésért, alacsonyabb beosztásban dolgozni.

Érdekes viszont, hogy az apák esetében ez éppen fordítva van. Ők 20%-al többet keresnek, mint azok a férfiak, akiknek nincs gyerekük. A magyarázat az, hogy a munkaadók jobban megbíznak azokban a férfiakban, akik családfenntartók. Ezeket felelősebbnek tartják, ugyanakkor tudják, hogy többségük bankhiteleket kénytelen törleszteni, ezért jobban ragaszkodnak az állásukhoz, mint a legényemberek. (Frankfurter Allgemeine Zeitung)