JOURNAL DE MONTREAL: Nominalizare emoționantă pentru Lucian Bute

Făcându-și intrarea în tempul faimei din Panteonul sporturilor din Québec, boxerul Lucian Bute s-a arătat deosebit de emoționat, joi, cu ocazia prezentării viitorilor întronizati.

Când am venit, în 2003, un tânăr boxer din România, nu vorbeam nici franceză, nici engleză și nu m-aș fi gândit vreodată că voi fi într-o zi întronizat în Panteonul sporturilor din Québec”, a reacționat el în timpul videoconferinței. “Lumea din Québec m-a adoptat. Sunt foarte privilegiat, foarte mulțumit, foarte emoționat”.

Bute va fi desemnat pentru posteritate într-o gală care a fost amânată pentru toamna lui 2021, în compania jucătorului de hockey Guy Carbonneau, a alergătorului de fond Alex Harvey, a hockey-istei Caroline Ouellette și a ciclistei Marie-Hélène Prémont, o specialistă a bicicletei de munte. Doi promotori vor fi de asemenea omagiati, Sonia Denoncourt, arbitru de soccer, și Tom Quinn, manager implicat în calitate de președinte al consiliului de administrție al Instutului național de sport din Québec.

 

În memoria colectivă

Bute nu este primul atlet născut în afara Québec-ului care figurează printre întronizații în Panteonul sporturilor. Boxerul de origine română se alătură unori marilor nume din domeniu, printre care Gary Carter, Jackie Robinson, Peter Stastny, fără a-l uita pe marele pionier el skiului de fond Herman Smith-Johannsen, mai cunoscut sub pseudonimul “Jackrabbit”.

“Obiectivul Panteonului este de a da viață istoriei sportive de aici și ea nu este compusă doar din atleți născuți în Québec. Exemplul lui Lucian este elocvent. Fie că este născut aici sau în România, povestea lui face parte din memoria noastră colectivă”, a subliniat Jean Gosselin, vicepreședinte al Panteonului sporturilor și secretar al comitetului de selecție.

Bute, care a obținut cetățenia canadiană în 2012, intră de altfel acolo unde compatrioata sa Nadia Comăneci este încă în prag. Printre criteriile de selecție, Panteonul privilegiază într-adevăr atleții care s-au ilustrat în Québec într-o anumită perioadă. Cazul celebrei gimnaste de la Jocurile Olimpice de la Montréal este astfel subiect de dezbatere, se pare, de mai mulți ani la deliberări.

 

“O surpriză frumoasă”

Întronizat în Templul faimei la hockey în noiembre, fostul jucător canadian de la Montréal Guy Carbonneau s-a arătat surprins și onorat că a fost recunoscut de egalii săi din toate sporturile, în Québec.

“Pentru mine a fost o surpriză frumoasă”, a spus el. “Sunt un băiat care s-a născut aici și care a profitat de toate instalațiile create și de devotamentul voluntarilor. Mă gândesc la oamenii din Sept-Îles care pregăteau gheața în arenă sau în exterior. (…) E o onoare pe care o accept din toată inima”.

 

Tată și fiu reuniți

În cazul lui Caroline Ouellette, ea este mândră că se alătură jucatoarelor France St-Louis, Danielle Goyettesit și Kim St-Pierre, alte pioniere ale hockey-ului feminin. Absent la videoconferință, la fel ca Prémont, Harvey a transmis un mesaj bine simțit: “să mă gândesc că mă alătur tatălui meu, printre toți atleții și promotorii, mă bucur în cel mai înalt grad”.

Cei doi Harvey îi imită pe cei doi Villeneuve, tatăl Gilles și fiul Jacques, care figurează, incluzând prezența selecție, printre cele 276 de persoane întronizate.

JOURNAL DE MONTREAL (Canada), 18 iunie 2020

Traducere: Gabriela Sîrbu