Baza militară de la Mihail Kogălniceanu este ideală pentru un element militar expediționar

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu este ideală pentru un element militar expediționar, iar România poate veni cu argumente în discuțiile cu NATO și cu SUA, dacă dorește o creștere a prezenței americane pe teritoriul său, afirmă secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană. El a declarat că Rusia continuă să își întărească capacitățile în zona Mării Negre, dar a precizat că nu există riscuri iminente pentru România, care are toate garanțiile de securitate posibile ca stat membru. Reporterul RRA Carmen Gabrilă relatează.
Reporter: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat că România are o poziție geografică foarte complexă și are și argumente pentru a cere o prezență aliată sau americană mai mare în zonă, dat fiind comportamentul tot mai agresiv al Rusiei, care își tot crește în regiune capacitățile militare de mai multe tipuri.
Mircea Geoană: Cred că este nevoie de a veni cu un set de argumente care sunt foarte evidente; pe de o parte, este legată de prezența agresivă și prezența unei consolidări militare ofensive pe care Federația Rusă o are în Marea Neagră și dinspre Marea Neagră, și doi – și aici baza de la Kogălniceanu este ideal plasată geografic și strategic – pentru acest element expediționar. Sunt convins că liderii noștri, militarii noștri, diplomații noștri știu foarte bine aceste argumente şi sunt convins că acum sau în perioada următoare își vor folosi influența și sofisticarea pentru a putea să ne avansăm interesele ca țară.
Reporter: Mircea Geoană a mai explicat că, deși preşedintele Donald Trump a anunțat o scădere a numărului de militari americani din Germania, asta nu înseamnă că prezența SUA în Europa va scădea, ci doar va fi adaptată la noile realități strategice. În ce privește China, secretarul general adjunct al NATO a explicat că Alianța analizează ascensiunea evidentă a Beijingului la nivel global. Mircea Geoană a menționat riscul reprezentat de distorsionarea competiției la nivel global, când, de exemplu, un stat cumpără idei, oameni calificați și companii, de unde și proaspăt adoptatul pachet NATO actualizat de indici de rezistență la riscuri și amenințări./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iunie