444: Directorul UNIFARM, suspectat de corupţie

Marţi, DNA a anunţat că l-a pus sub acuzaţie pe directorul general al Unifarm,
Eugen Adrian Ionel.

Potrivit comunicatului acuzării, directorul general a cerut pentru sine 760.000 euro în schimbul încheierii unui contract cu o firmă care furniza echipamente sanitare de protecţie.
La mijlocul lunii martie directorul general al Unifarm a semnat un contract care prevedea achiziţionarea de 250.000 echipamente de protecţie împotriva coronavirusului şi 3 milioane de măşti sanitare din partea unui furnizor. Potrivit procurorilor întreprinderea de stat nu a respectat prevederile legii achiziţiilor publice şi nu a discutat direct cu acesta, ci cu un alt vânzător. Acesta din urmă a cerut în total 1,2 milioane euro mită, din care 760.000 i-ar fi revenit directorului general al Unifarm.

În cele din urmă au fost achitate 26.000 de echipamente de protecţie şi un milion de măşti, deoarece firma distribuitoare nu a fost dispusă să dea mită, astfel încât directorul general a reziliat unilateral contractul. Pe deasupra cele un milion de măşti nu au corespuns criteriilor de calitate.

În comunicat se menţionează că indiferent de speţa în cauză directorul general este anchetat şi în legătură cu numirea sa în funcţie în 2016, deoarece Eugen Adrian Ionel, fiind membru al comitetului director, a votat el însuşi pentru numirea sa, ceea ce este ilegal. Ionel a declarat pentru Mediafax că se consideră nevinovat în privinţa tuturor acuzaţiilor împotriva sa.

Procurorul general DNA Crin Bologa relatase la mijlocul lunii mai că se desfăşoară o anchetă în 33 de dosare, privind achiziţii publice realizate în perioada epidemiei de coronavirus. Autoritatea a declanşat din oficiu o anchetă în 29 de cauze, bazându-se pe informaţii apărute în presă. Valoarea prejudiciului estimat se ridică la mai multe milioane euro – a declarat la vremea respectivă procurorul general.(MTI)

https://444.hu/2020/06/23/korrupcioval-gyanusitjak-az-egeszsegugyi-felszereleseket-es-gyogyszereket-forgalmazo-roman-allami-vallalat-vezeret/

Autor: Zsolt Sarkadi
Traducerea: Imola Stănescu

444 (Ungaria) – 23 iunie