Creștinii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creștinii sărbătoresc astăzi nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul profet al Vechiului Testament care a pregătit venirea în lume a lui Iisus Hristos. În calendarul popular sărbătoarea poartă numele de Sânziene sau Drăgaica. Remus Rădulescu ne vorbește despre semnificația religioasă a sărbătorii:
Reporter: Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înainte de Iisus Hristos, în familia preotului evreu Zaharia. Conform Evangheliei, nașterea lui s-a întâmplat în urma intervenției divine în viața bătrânilor Zaharia și Elisabeta, care au fost înștiințați prin îngeri că fiul lor va fi proroc. Ioan este ultimul profet al Vechiului Testament și el a pregătit terenul pentru mesajul lui Hristos, i-a îndemnat pe oameni la pocăință și i-a botezat în Iordan pe cei care mărturiseau că vor să schimbe ceva în viața lor. Ioan l-a botezat și pe Iisus prezentându-L lumii ca pe Mesia. Sărbătoarea creștină dedicată nașterii lui Ioan Botezătorul s-a suprapus peste o tradiție precreștină, în care ziua de 24 iunie era dedicată Sânzienelor, personaje mitologice despre care se credea că aduc fertilitate și belșug.
Realizator: De nașterea Sf. Ioan Botezătorul RRC transmite, în direct, liturghia sărbătorii de la Mănăstirea „Radu Vodă” din București, începând cu ora 10:00./cmorozanu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 iunie