Acţiune de solidarizare, la Constanţa, cu navigatorii blocați pe nave aflate pe mări şi oceane

Realizator: Aproape 250.000 de navigatori din întreaga lume, inclusiv români, se află blocați pe nave pe mări și oceane, iar în contextul pandemiei de COVID-19 nu pot reveni în țările de origine. Sindicatul Liber al Navigatorilor și Federația Națională a Sindicatelor Portuare au organizat astăzi, la Constanța, o acțiune prin care se solidarizează cu aceste echipaje. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a precizat că guvernele lumii ar trebui să creeze culoare specială de zbor pentru navigatori.
Adrian Mihălcioiu: Suntem solidari cu navigatorii. La ora aceasta avem peste 3.000 de navigatori români care sunt blocați la bordul navelor și încearcă să vină acasă. Nu pot coborî de pe nave, nu pot pleca spre destinațiile lor finale după ce și-au terminat contractele. Sunt oameni care au opt luni, nouă luni, chiar și un an de zile la bord. Guvernele lumii trebuie să desemneze navigatori /lucrători cheie/ și trebuie să lase zborurile pentru navigatori deschise, astfel încât ei să numai fie blocați, să numai existe acele suspendări de vize pentru navigatori, acele curse aeriene stopate sau suspendate pentru navigatori.
Realizator: Potrivit corespondentului RRA, Sorin Cealera, avertismentul a fost lansat astăzi, când este marcată Ziua Internațională a Navigatorilor. De la declanșarea pandemiei de COVID-19, schimburile de echipaje s-au efectuat cu mare dificultate./ahincu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 iunie)