EURONEWS: Google amendată cu 2.000 de euro pentru insultarea Catedralei Mântuirii Neamului a României

Google România a fost amendată cu 2.000 de euro pentru că un utilizator de internet a etichetat noua și masiva catedrală ortodoxă a țării cu o postare insultătoare pe Google Maps.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) al României a dat amenda pe 17 iunie, după ce Catedrala Mântuirii Neamului din București primise o nouă etichetă care redenumea mega-proiectul nefinalizat de 110 milioane de euro drept „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.
Catedrala, inaugurată în 2018, dar care nu e de așteptat să fie terminată decât în 2024 cel mai devreme, este controversată în România. Vocile critice spun că proiectul, care va fi cea mai mare și mai înaltă biserică ortodoxă din lume când va fi terminată, este o risipă de bani publici.
Deși postarea de pe Google Maps a fost ștearsă după numai câteva ore, ea a fost fotografiată și postată pe rețelele sociale.

 Conținut nedorit

CNCD a argumentat că Google România nu „a luat măsuri rapide împotriva editării” și nu a informat sediul european din Irlanda al gigantului tehnologic. Pe lângă amendă, sancțiunea prevede ca Google România să publice decizia CNCD pe pagina ei vreme de 10 zile.
Într-un comunicat, Google România a apărat modul în care folosește conținutul generat de utilizatori, argumentând că dorește ca Google Maps „să reflecte lumea reală”. Ea a adăugat că postarea în cauză a fost înlocuită prompt și că va „continua să verifice și să elimine conținut nedorit”.
Decizia CNCD a fost salutată de Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat pentru Euronews: „Le mulțumesc tuturor celor care au luat atitudine contra unui abuz intolerabil, unei insulte la adresa bisericii.”
Alții au considerat însă că scandalul legat de postare reflectă faptul că până și cei din spatele proiectului sunt conștienți că e o risipă de fonduri publice – ba chiar și una masiv întârziată.
„De obicei te înfurii atât de tare din cauza unui act satiric atunci când el se dovedește a fi real și tu te simți expus”, a declarat Dan Alexe, un cineast român.

Neterminată

Catedrala Mântuirii Neamului e controversată chiar dinainte de a începe construcția la ea, în 2010. Opt ani mai târziu, încă nu are domul finalizat și tot neterminate sunt atât interiorul cât și exteriorul clădirii.
„Cred că o țară ar trebui să cheltuie banii contribuabililor înțelept și eficient”, a declarat Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii.
„O țară precum România, cu carențe grave de investiții în sectoare cruciale cum ar fi educația, sănătatea, infrastructura și cultura, nu-și permite să cheltuiască atât de mult pe orice fel de biserică sau orice fel de monument.”
Pe de altă parte, Radu Umbreş, un antropolog român, consideră că scandalul se datorează faptului că sume enorme din bani publici sunt turnate în finanțarea unui lăcaș de cult – într-un stat secular.
„Societatea românească e divizată între cei care văd proiectul drept legitim și un simbol al mândriei și cei care o privesc ca pe o risipă de bani publici, inutil de grandioasă și dând dovadă de prost gust”, a afirmat el.
Însă alții au salutat proiectul ca pe un simbol al credinței într-o țară în care 20 (sic!) de milioane de oameni sunt creștini ortodocși, iar biserica își menține o influență considerabilă asupra vieții sociale și politice.
Articol de Cristian Gherasim
https://www.euronews.com/2020/06/23/google-fined-2-000-over-insult-to-romania-s-national-salvation-cathedral
Traducere: Andrei Suba/asuba/abuzoian