Decizie controversată a Curții Constituționale

Curtea Constituțională a decis că izolarea la domiciliu, carantina și internarea nu pot fi impuse doar în baza unui ordin de ministru, chiar dacă persoanele vizate sunt infectate cu noul coronavirus. Judecătorii constituționali consideră că procedurile amintite restrâng drepturi și libertăți individuale și că impunerea unor măsuri restrictive poate fi stabilită numai printr-o lege care să reglementeze clar aceste restricții. Decizia Curții Constituționale vine în urma unei sesizări a Avocatului Poporului referitoare la articolele din lege privind reforma în domeniul sănătății din 2006 și din Ordonanța de Urgență a Guvernului privind măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Persoanele aflate în situațiile prevăzute de decizia Curții nu pot însă să plece din izolare sau carantină și nici să ceară despăgubiri statului până la publicarea motivării și a hotărârii judecătoriilor constituționali în Monitorul Oficial și nici după – este de părere premierul Ludovic Orban. El a explicat întru-un interviu la Digi 24 că acum există legea care permite Guvernului să impună starea de alertă.

Ludovid Orban: La ora actuală există o lege adoptată de Parlament, legea 55, care stabilește legitimitatea acestei masuri. Eu nu am înțeles de ce Curtea Constituțională a preferat să se uite într-un ordin de ministru sau într-o ordonanță de urgență adoptată anterior și nu s-a uitat la baza legală pentru starea de urgență, la decretul prezidențial și la aprobarea de către parlament a acestor măsuri. Unde ar fi fost România dacă noi nu am fi putut să asigurăm paza sănătății oamenilor prin decizia de a izola pe cei care au avut contact cu persoanele care au fost diagnosticate pozitiv, de a izola sau de a introduce în carantină instituționalizată persoanele care au venit dintr-un nivel ridicat al infecției.

Realizator: De cealaltă parte, într-o primă reacție, PSD susține că executivul trebuie să vină urgent cu un proiect de lege prin care să reglementeze clar condițiile de carantinare, de izolare și de internare obligatorie. Președintele interimar al Senatului, social democrat lui Robert Cazanciuc, consideră că în perioada următoare ar putea apărea un val de sesizări în justiție din partea celor care au avut de suferit.

Robert Cazanciu: Au chinuit persoanele asimptomatice săptămâni în șir, ținându-i în spitale, în vreme ce bolnavii cronici au fost lipsiți de tratamentul vital. Au instituit carantina prin ordin de ministru, deși știau foarte clar că trebuia prin lege. Responsabilitatea a fost de la început a guvernului. Este datoria guvernului să repare deîndată acest abuz.

Realizator: Tot ieri, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu are dreptul de a valida sau de a respinge prin vot o hotărâre a Guvernului pentru instituirea stării de alertă. Justificarea este că o astfel de măsură ar afecta principiul separației puterilor în stat. Dă astfel dreptate Guvernului în disputa cu PSD după ce executivul nu a mai supusă votului legislativului prelungirea stării de alertă.#HUN/cpodea//gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iunie