Revista presei internaționale, 26 iunie 2020

Teama de o reizbucnire a noului coronavirus domină știrile și sperie piețele financiare, constată presa internațională. Cea mai gravă recesiune globală din ultimii 80 de ani planează la orizont, titrează Stratfor. Fără a putea estima când se va încheia pandemia, instituțiile internaționae și agențiile de rating proiectează pierderi uriașe și prelungite și o redresare economică inegală, adaugă publicația americană. Europa a înregistrat o creștere a infectărilor cu Covid-19 după relaxarea restricțiilor, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, citată de EUObserver. În consecință, restricțiile la frontierele externe ale Europei vor fi ridicate numai pentru câteva țări, pe criterii epidemiologice și de reciprocitate, scrie Le Figaro. The New York Times a informat deja că există două proiecte de liste ale UE, ambele excluzând Statele Unite.
În afară de preocuparea sanitară, Europa își îndreaptă atenția și spre respectarea drepturilor omului. Agenţia UE pentru Drepturile fundamentale ale omului (FRA) şi-a publicat studiul anual care se concentrează asupra modalităţii în care percep drepturile omului cei 27 din UE, plus Macedonia de Nord şi Regatul Unit. FRA a evidenţiat unii indicatori care spun multe despre atitudinile faţă de democraţie, corupţie şi protecţia drepturilor, informează Emerging Europe. Dacă în ţări ca Polonia, Slovacia şi Slovenia, peste 62% din respondenţi sunt de acord că toţi cei din ţara lor se bucură de aceleaşi drepturi elementare ale omului, Croaţia şi Ungaria au lăsat loc de îngrijorare, doar 23 şi respectiv 34% din locuitorii lor fiind de acord. Atitudinile faţă de democraţie au fost încă un punct de preocupare, continuă Emerging Europe. Raportul evidenţiază, de asemenea, nivelurile scăzute de transparenţă politică din Ungaria, Croaţia, Slovacia, România şi Letonia, unde mulţi au sentimentul că ONG-urile se confruntă cu restricţii în îndeplinirea activităţii, fiind intimidate de guvern, mai scrie publicaţia britanică.
La Washington, cu ocazia vizitei la Casa Albă a președintelui polonez Andrzej Duda, președintele Donald Trump și-a reafirmat planurile de retragere a unui număr mare de militari din Germania, o parte dintre ei urmând a fi mutați în Polonia, anunță Stars and Stripes. Donald Trump i-a dat o gură de oxigen nesperată omologului său polonez, dar aceasta vine la pachet cu solicitări economice costisitoare, opinează Courrier International. Multe teme economice, prea puţine militare, crede Dziennik Gazeta Prawna. Totuşi, Andrzej Duda i-a cerut lui Donald Trump să nu retragă trupe din Europa și a subliniat importanţa prezenţei militare americane pentru regiune. „Ca europeni, nu avem nicio îndoială că, dacă orice parte a forţelor armate americane, care sunt cele mai importante din lume, s-ar retrage din Europa, acest fapt ar fi în detrimentul securităţii europene. Aşa încât este pe deplin justificat să ne asigurăm că militarii americani vor rămâne în Europa”, îl citează BBC pe liderul de la Varşovia. Cu aceeaşi ocazie, Trump a criticat dur Germania și alte țări din NATO, pe care le-a numit „delincvente”, fiindcă nu alocă pentru apărare procentul de 2 la sută din PIB, convenit de Alianţă, precizează Fox Business. La rândul său, Ministerul rus de Externe a anunţat că monitorizează planurile SUA de a desfăşura militari americani în Polonia, subliniază Russia Today. Moscova a adăugat că va analiza acest aspect nu numai din punct de vedere al consecințelor militare asupra securității regionale, ci și din punct de vedere al respectării Actului fondator Rusia-NATO şi, dacă va fi necesar, va lua toate măsurile necesare pentru a asigura interesele legitime ale capacităţii de apărare și ale securității Rusiei, detaliază Russia Today.
Pe de altă parte, Donald Trump a mai spus că energia Europei de Est trebuie să fie liberă de orice șantaj din exterior, fără a explica la cine se referă, reţine Dnevnik. Totodată, liderul de la Casa Albă a elogiat inițiativa Celor Trei Mări, care reunește Austria, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Croația și Cehia. Ziarul bulgar adaugă că președintele SUA a menţionat că Washingtonul și Varșovia vor încheia un acord de cooperare pentru dezvoltarea energiei nucleare în Polonia.

Cristina Zaharia