Talibani recompensaţi de Rusia pentru uciderea soldaţilor coaliţiei internaţionale din Afganistan?

Potrivit datelor serviciilor secrete americane, o unitate de informaţii militară rusă a oferit bani miliţiilor care se află în legătură cu talibanii din Afganistan, pentru ca acestea să-i ucidă pe soldaţii forţelor de coaliţie, inclusiv pe americani, din această ţară – scrie The New York Times. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce la Qatar au început negocierile de pace între Statele Unite şi talibanii din Afganistan la sfârşitul anului trecut.

Raportul serviciilor secrete americane a fost discutat în luna martie în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, spun oficiali citaţi sub protecţia anonimatului de cotidianul american. Consiliul a prezentat şi câteva măsuri, începând de la solicitări de explicaţii pe cale diplomatică, mergând până la instituirea de noi sancţiuni economice faţă de Moscova, însă preşedintele Donald Trump nu a autorizat încă nicio contramăsură.

Pe de altă parte, potrivit ziarului german Süddeutsche Zeitung, Casa Albă a negat printr-o declaraţie existenţa raportului serviciului secret. „Nici Donald Trump şi nici vicepreşedintele Mike Pence nu au primit astfel de informaţii – a declarat purtătorul de cuvânt Kayleigh McEnany. Aceasta a adăugat că nu este vorba despre un raport, ci doar despre presupuneri.

Atât talibanii, cât şi Rusia au respins conţinutul raportului, ca fiind irelevant.

În anul 2019, 20 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în Afganistan în urma atacurilor talibanilor, dar nu este clar dacă aceste cazuri au o legătură directă cu recompensele oferite miliţiilor respective de către serviciile de informaţii militare ruseşti – scrie The New York Times. Menţionăm că anul trecut un militar român a murit şi alţi 11 au fost răniţi în Afganistan.

Székely Ervin, Rador