„Alergie in pandemie” – cum sa diferentiezi simptomele si sa actionezi corect

Bucuresti, iunie 2020. Pandemia va trece, dar alergiile raman! Alergologii din Romania, dar si din intreaga lume atrag atentia asupra diferentelor si asemanarilor dintre simptomele COVID-19 si ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, in perioada in care pacienții alergici sunt extrem de simptomatici.

Alergie in Pandemie” este campania pe care Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) a demarat-o pentru a informa corect asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii din aceasta perioada.

„In contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se complica! Un stranut care primea un politicos «Sanatate!» atrage imediat atentia celor din jur; tusea care il poate insoti declanseaza panica… Daca are noul coronavirus? Daca sunt in pericol? Este o situatie pe cat de des intalnita, pe atat de normala, pentru ca tensiunea creata de frica si neintelegerea simptomelor duce la aceasta stare de lucruri”, a declarat Conf. Dr. Roxana Bumbacea, presedintele SRAIC.

Saptamana alergiei este marcata in intreaga lume

World Allergy Organization (WAO) considera saptamana 28 iunie – 4 iulie 2020 ca fiind Saptamana Mondiala a Alergiei. Tema din acest an este una de actualitate: ingrijirea alergiilor nu trebuie sa inceteze din cauza COVID-19.

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) a decis sa informeze corect publicul larg asupra simptomelor si semnelor alergiilor, punand accentul asupra simptomelor care fac diferenta intre alergie si COVID-19.

Au numitori comuni, dar si elemente de diferentiere. Febra si pierderea mirosului, semn ca mai probabil nu este alergie!

In ceea ce priveste cele doua afectiuni, specialistii atrag atentia ca exista simptome comune, dar si simptome care le diferentiaza, iar cunoasterea acestora este esentiala atat pentru persoanele alergice, cat si pentru populatia generala.

Exista o temere in ambele tabere: in timp ce persoana alergica se teme sa lase simptomele sa se manifeste pentru a nu fi blamata, ceilalti se tem de contagiozitate. Pana intr-un punct, cele doua, alergia si COVID-19, se aseamana: tusea, secretiile nazale si durerile de cap pot aparea in ambele situatii. Insa febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, pierderea mirosului, alterarea starii generale, oboseala sunt simptome care mai probabil apartin COVID-19.

Sef de lucrari Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie si Imunologie Clinica, vicepresedinte SRAIC, explica: „In timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primavara-vara timpurie, polen de Ambrozia – vara-toamna), pacientii alergici sufera de simptome suparatoare, cum sunt: stranut repetitiv, secretii nazale, blocaj nazal, mancarimi ale nasului si ochilor, lacrimare. Desi de multe ori simptomele sunt confundate cu raceli si poate ca unele manifestari sunt comune cu cele ale COVID-19, exista si diferente: stranutul este mai degraba o caracteristica a alergiilor decat a bolii COVID-19, febra si pierderea mirosului sunt semnale clare ca cel mai probabil nu este vorba de alergie.

Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot sa fie tinute sub control si nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste efectele adverse sau interactiunile nedorite ale claselor de medicamente administrate pentru rinita in cazul in care pacientul alergic se imbolnaveste de COVID-19”.

Alergiile pot debuta oricand si pot afecta pe oricine!

Conf. Dr. Corina Bocsan, medic primar Alergologie si Imunologie Clinica, coordonator grupuri de lucru SRAIC, explica: „Alergia la polen poate imbraca diferite aspecte, poate asocia diferite manifestari. Acum suntem in plina vara, cu polen de graminee in jurul nostru si ne pregatim de «marea confruntare» cu polenul de ambrozie, care se gaseste in concentratii mari la sfarsitul verii spre toamna. Asadar, daca stranutam, daca ne mananca ochii si nasul, daca avem probleme de respiratie mai ales cand iesim la plimbare in parc, la fotbal cu prietenii, nu inseamna ca ne-am intalnit cu virusul. Poate fi o alergie! Si nu trebuie neglijata o alergie la polen, pentru ca simptomele de rinita pot evolua spre astm in aproximativ 30% din cazuri”.

Astmul si rinita alergica merg mana-n mana

Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, vicepresedinte SRAIC, declara: „Astmul si rinita alergica sunt doua afectiuni asupra carora factorii de mediu in interactiune cu factorii genetici au un impact major, atat in etiopatogenia bolii, cat si ca triggeri ai exacerbarilor. Odata cu suprapunerea sezonului alergiilor de primavara cu sezonul gripal si raspandirea altor virusuri, asa cum este SARS-CoV2, poate fi dificil sa se stabileasca daca simptomele respiratorii sunt tipice pentru expunerea alergenica din aceasta perioada a anului sau semnele unei afectiuni mai severe. Cunoasterea diferentei dintre simptomele alergice si cele ale unei infectii virale este esentiala atat pentru medici cat si pentru pacientii alergici”.

Persoanele cu alergie se pot simti stigmatizate din cauza confuziilor create de simptome

Psihologul si psihoterapeutul Oana Calnegru explica: „Un lucru e cert – pandemia cu SARS-CoV2 va trece, precum si inflamarea emotionala pe care o genereaza in cei mai multi dintre noi; insa alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea si stranutul isi vor mai face simtita prezenta in continuare. Increderea, reglarea emotionala, cunoasterea si compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine sa le integreze in relatia cu sine si cu cei din jur”.

Despre Campania Alergie in pandemie

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica a demarat campania Alergie in pandemie, care urmareste informarea corecta a publicului larg asupra simptomelor si manifestarilor alergiilor, dar si informarea persoanelor alergice in vederea monitorizarii atente a simptomelor si sesizarea celor suplimentare care pot aparea ca urmare a infectarii cu noul coronavirus.

Mai multe informatii si sfaturi ale specialistilor sunt disponibile pe site-ul dedicat campaniei

www.alergieinpandemie.sraic.eu

Despre SRAIC

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica a fost infiintata in 1990 si este membra a Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinica (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) si a Organizatiei Mondiale de Alergie (World Allergy Organization, WAO).

Societatea reuneste medici specialisti din domeniul alergologiei si imunologiei clinice, dar reprezinta un cadru organizatoric si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu aceasta specialitate medicala. Prin toate activitatile, campaniile si evenimentele pe care le organizeaza, SRAIC urmareste sa aduca in prim plan cele mai noi informatii stiintifice pentru o pregatire profesionala de exceptie a membrilor sai, deziderat care are repercusiuni pozitive in randul populatiei diagnosticate cu afectiuni alergice.

Societatea este structurata pe grupuri de lucru care vizeaza: alergiile medicamentoase, bolile rare si imunodeficientele, alergiile alimentare, alergologia pediatrica, alergiile respiratorii, bolile cutanate, imunoterapia cu vaccinuri alergenice, juniori (sub 35 ani), alergologia moleculara, terapiile biologice.