Conducerea Camerei Deputaților trebuie să dea un vot decizional proiectului de lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare

Parlamentul își încheie în această săptămână sesiunea ordinară. Pe agendă figurează mai multe proiecte de lege, între care cel privind organizarea alegerilor locale, dar și desemnarea unor membri în instituții publice importante. Are detalii reporterul RRA, Amalia Bojescu.
Reporter: Conducerea Camerei Deputaților trebuie să dea un vot decizional proiectului de lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare. Documentul a fost respins în Senat, majoritatea PSD explicând că executivul nu poate fi creditat în acest sens întrucât nu a luat măsuri în urma sancționării mai multor miniștri prin moțiuni simple. Pe agenda parlamentarilor ar putea fi și proiectul de lege prin care se propune organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie. Documentul adoptat de guvern propune măsuri organizatorice adaptate situației actuale, după cum explica premierul Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale. Normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidații vor trebui să poarte mască. Se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online. Trebuie să se adapteze, și candidații, și alegătorii.
Reporter: Va fi și o ședință comună a Parlamentului pentru a desemna prin vot membrii la Curtea de Conturi și Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Ar ar putea intra în dezbatere și strategia de apărare a țării, document avizat în ședința CSAT din luna mai. Nu este exclusă și o sesiune extraordinară. PSD așteaptă din partea guvernului un proiect de lege care să reglementeze condițiile de carantină, izolare și internare.
Robert Cazanciuc: Este datoria guvernului să repare de îndată acest abuz. Prin urmare, tot ce au de făcut în momentul de față, este să vină cu un proiect de lege prin care să reglementeze clar condițiile de carantinare, izolare și internare obligatorie. Noi, Parlamentul, am spus deja, vom lucra în sesiune extraordinară.
Reporter: Sesiunea ordinară a Parlamentului se încheie mâine.#HUN/ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 iunie)