Guvernul se va reuni în şedinţă, la Palatul Victoria

Guvernul se va reuni, astăzi, în şedinţă, la Palatul Victoria, începând cu ora 11:00. Pe agenda discuțiilor se află un proiect de ordonanță de urgență care își propune să aducă o serie de modificări legii privind sistemul unitar de pensii publice. Despre acest proiect, dar și despre alte acte normative ne oferă detalii reporterul RRA Petruța Obrejan:

Reporter: Persoanele care au desfășurat activități în domenii de risc maxim, unde noxele măsurate, valorile biologice și cele bio toxicologice se află fie în limitele maxim admise sau le depășesc, unde riscul de accidentare și îmbolnăvire profesională este crescut, ar putea să se pensioneze cu 13 ani mai repede, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, ce se va afla, astăzi, în atenția miniștrilor. Proiectul va aduce o serie de modificări legii privind sistemul unitar de pensii publice. Printre cei vizați sunt și cei care lucrează în industria de armament. Se apreciază că expunerea la zgomot, gaze, vapori, iritanți au reale consecințe asupra stării de sănătate, provocând, cel mai adesea, disfuncții respiratorii sau hipertensiuni oscilante. De asemenea, inițiatorul proiectului susține necesitatea reducerii vârstei standard de pensionare cu 13 ani, însă adaugă o condiție, și anume realizarea unui stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în aceste activități de risc maxim. Tot astăzi, miniștrii vor discuta și un memorandum privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România și Ungaria, între localitățile Borș și Nagykereki.

Realizator: Tot astăzi, premierul Ludovic Orban va prezenta planul guvernului de relansare economică, după restricțiile impuse de pandemie. La eveniment va participa și președintele Klaus Iohannis. #HUN/aburtica/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iulie