EURACTIV: Obiectivele majore ale României la negocierile bugetare

Principalul obiectiv al României la negocierile privind bugetul UE este să obțină cele mai mari alocații posibile pentru coeziune și politici agricole, i-a declarat marți președintele Klaus Iohannis șefului Consiliului European Charles Michel.

România vrea ca politicile tradiționale ale UE să continue să joace un rol important în următorul buget UE, având în vedere că ele sunt instrumentele cele mai importante, deja probate, pentru investiții financiare în UE și pot fi foarte eficiente în situații de criză, se arată într-un comunicat al președinției, publicat după videoconferința dintre cei doi lideri, care a avut loc după reuniunea Consiliului European din 18-19 iunie.

Pe de altă parte, parlamentul României a selectat un nou consiliu de șapte membri responsabil cu aplicarea legislației anti-discriminare românești și UE – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În consiliu au rămas unii membri vechi, precum actualul președinte Asztalos Csaba, dar au apărut și fețe noi, cum ar fi un europarlamentar care s-a remarcat printr-o greșeală gramaticală în documentele prin care și-a depus candidatura și un fost polițist care fusese acuzat de furt de mașini. În total, 26 de candidați au concurat pentru șapte posturi, dar doi dintre ei – între care fostul europarlamentar S&D Doru Frunzulică – și-au retras candidatura înainte de votul parlamentar.

EURACTIV (Belgia), 1 iulie 2020 – Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

Traducere: Andrei Suba