Presiuni asupra sistemului medical din România din cauza creșterii cazurilor de infecții cu noul coronavirus

România continuă să înregistreze rate zilnice ridicate de îmbolnăviri cu noul coronavirus, numărul cazurilor depășind 27.000. Crește de asemenea numărul pacienților care au nevoie de terapie intensivă, ceea ce accentuează presiuni asupra sistemului medical. Situația este semnalată tot mai des de specialișt și de directori de spitale, care atrag atenția că nu mai pot îngriji cazurile grave. Reporterul RRA Adriana Turea are detalii.
Reporter: Specialistul în sănătate publică, dr. Adrian Pană, spune că în primele luni de epidemie de COVID-19 România nu a avut probleme majore în gestionarea cazurilor foarte grave de infecție cu SARS-CoV-2 din perspectiva lipsei paturilor de ATI, a ventilatoarelor și a tratamentelor:
Adrian Pană: Pe de o parte, sistemul nu era pregătit, ceea ce era de așteptat. N-am fost singurul sistem de sănătate din lume nepregătit pentru așa ceva. Pe de altă parte, lipsa unor elemente inovative, cum ar fi fost serviciile medicale la distanță, pentru că ea nu a fost până atunci în România integrată în furnizarea de servicii de sănătate, s-a simțit major acum, în momentul în care deciziile luate peste noapte au creat o mulțime de probleme de acces.
Reporter: În continuare sistemul sanitar este subdimensionat și subfinanțat cronic.
Adrian Pană: Neavând o distribuție echitabilă a specialiștilor epidemiologi, în principal, în teritoriu, nu există partea de anchetă epidemiologică corect pentru toți contacții cazurilor și a descoperi din timp cazurile posibil să fie pozitive, pentru a limita efectele transmiterii virusului.
Reporter: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 450 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus și 237 de pacienți internați în Secțiile de Anestezie şi ATI./lcoman/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 iulie