Populaţia judeţului Sălaj este îndemnată să doneze sânge

Între cinci şi şapte minute, atât durează procedura de donare de sânge. În acest interval 450 de ml sunt transferați din corpul donatorului în săculețul care de multe ori poate face diferența dintre viață și moarte pentru un pacient. De la începutul pandemiei însă numărul donatorilor a scăzut foarte mult. De aceea, specialiștii fac apel din nou la populație să vină să doneze pentru că în spitale este mare nevoie de sânge. Despre situația din Sălaj ne vorbește acum corespondentul RRA Adrian Lungu.
Reporter: Îndemnul vine pe fondul scăderii semnificative a numărului de donatori în perioada stării de urgență și în cea de alertă.
Doctorul Cristina Ilieș, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj: Avem într-adevăr mare nevoie de sânge, pentru că numărul donatorilor care ne calcă pragul este din ce în ce mai mic. Probabil și datorită stării de alertă în care suntem acum și datorită stării de urgență în care am fost donatorii sunt puțin reticenți și profit să îi îndemn să vină să doneze, pentru că sunt în siguranță la Centrul de Transfuzie, adică pot să îi ajute pe cei care sunt în suferință fără a-și pune viața în pericol.
Reporter: De sânge este mare nevoie pentru sălăjenii internaţi în spitalele din județul Cluj, dar și pentru cei din unitățile medicale locale.
Cristina Ilieș: Am primit câteva comenzi de la clinicile din Cluj, unde avem câțiva pacienți rezidenţi în Sălaj, care sunt internaţi acolo şi care au mare, mare nevoie de sânge și îi dăm din nou să vină să doneze, pentru că numai așa putem să ne arătăm omenia și să demonstrăm că ne pasă într-adevăr de cei care sunt în suferință.
Reporter: Donatorii primesc o adeverinţă în baza căreia îşi pot lua liber de la muncă pentru o zi, tichete valorice de masă, dar și un pachet gratuit de analize medicale./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iulie)