Revista presei internaţionale – 7 iulie 2020

În timp ce, la Paris, Muzeul Luvru și-a redeschis porțile, după patru luni de închidere, în Statele Unite epidemia nu cunoaște niciun răgaz, iar în India se înregistrează o creștere îngrijorătoare a cazurilor de infectare cu Covid-19, evidențiază Courrier International. India devine, astfel, a treia cea mai afectată țară din lume, subliniază Le Point, iar Hindustan Times relatează că Banca Mondială și guvernul central al Indiei au semnat un acord în valoare de 750 de milioane de dolari pentru a stimula fluxul de capital către companiile mici și mijlocii, pentru a atenua impactul crizei de coronavirus. Tendința de creștere a cazurilor persistă în mai multe țări din America Latină, menționează La Libre Belgique, iar Le Figaro anunță că statul Chile a depășit pragul de zece mii de decese. Pe fondul crizei epidemiologice, America Latină atinge nivelul record de 41 de milioane de șomeri, informează Organizația Internațională a Muncii, OIM, citată de publicaţia chiliană La Nacion. OIM subliniază că este vorba despre o criză economică și socială fără precedent, iar impactul Covid-19 asupra pieței muncii în regiune se va traduce prin creșterea inegalității şi a sărăciei, adaugă La Nacion. Şi Europa rămâne îngrijorată de reapariția epidemiei, mai ales după izbucnirea unor focare la abatoare din Germania, semnalează La Depeche. Din Italia, Matteo Salvini face acuzații grave la adresa Chinei, susținând că virusul ar fi fost răspândit de Beijing cu scopul de a coloniza economic restul lumii, scrie Il Sole 24 Ore, citând postul tv Tgcom24. Pe de altă parte, ascensiunea Chinei ca putere globală atinge cel mai riscant punct de până acum, titrează Stratfor. Puterea economică și strategică a Chinei este acum suficient de mare pentru a impune un răspuns din partea rivalilor săi, dar nu este încă destul de mare pentru a suporta o contra-provocare concertată, opinează publicația americană.
Analizând perspectivele președinției germane a UE, Financial Times se întreabă: Va salva Angela Merkel Europa? și răspunde: Primul lucru de pe agenda președinției UE a cancelarului Merkel va fi aprobarea fondului de redresare post-pandemie, laolaltă cu bugetul UE pe 2021-2027, poate chiar la următoarea reuniune a UE. Fondul de redresare este cu siguranță un medicament eficient pentru combaterea efectelor pandemiei, iar UE ar face o greșeală dacă i-ar reduce dozajul, însă ar fi și o eroare istorică să i se exagereze semnificația, concluzionează Financial Times.
Cei 27 de lideri naţionali ai UE se vor întâlni săptămâna viitoare, la Bruxelles, pentru a se tocmi privitor la suma de aproape 2 trilioane de euro din bugetul lor comun pentru perioada 2021-27 şi la fondurile suplimentare pentru a ajuta la repornirea creşterii pe continentul care se îndreaptă spre cea mai gravă recesiune economică prin care a trecut vreodată, observă The New York Times. Condiţiile ataşate pentru a primi banii – fie că au legătură cu standardele democratice sau cu reformele economice – sunt printre cele mai mari puncte de dezacord care au împiedicat până acum acordul unanim necesar al tuturor statelor membre, detaliază ziarul american. „Statul de drept ar trebui să fie condiţia pentru distribuirea banilor UE”, a afirmat Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene, iar declaraţia sa constituie un avertisment la adresa Poloniei şi a Ungariei, precum şi la adresa României şi a Bulgariei, care continuă să fie măcinate de corupţie şi sărăcie, la mai mulţi ani de la aderarea la bloc, explică The New York Times. Oricare ar fi aspectul final al planului de redresare economică al Uniunii Europene, pe care liderii europeni îl vor conveni în cele din urmă, vor fi mai mulți bani și mai multe reguli pentru a accelera ceea ce fusese definit ca prioritate înainte de pandemie, cum ar fi Acordul verde, accelerarea tranziției digitale și redobândirea unei anumite autonomii industriale, scrie Diario de Noticias. Însă toate au o logică doar în condiţiile în care se vor realiza la scară europeană, deoarece nici măcar cea mai mare economie din Europa nu are dimensiunea pentru a concura singură în campionatul global, atenționează ziarul portughez.

(Cristina Zaharia)