Reuniune la Bruxelles pentru discuții pe tema planului de relansare economică a Uniunii Europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlnește astăzi, la Bruxelles, cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, și cu cel al Consiliului, Charles Michel, pentru discuții pe tema planului de relansare economică a Uniunii după criza provocată de pandemia de COVID-19. Participă și cancelarul german, Angela Merkel, a cărei țară deține din această lună până la sfârșitul anului președinția Consiliului Uniunii Europene. Dimensiunile declinului economic sunt mai profunde decât se anticipa, arată previziunile de vară al Comisiei Europene publicate ieri, pe care le rezumă acum în „Radiojurnal” Oana Bâlă.
Reporter: Noua prognoză a Comisiei arată că economia europeană se va contracta cu peste opt procente în acest an, urmând a înregistra o redresare parțială în 2021. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a prezentat documentul de revizuire în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, a afirmat că o problemă majoră este lipsa certitudinii pentru viitor, creată de criza coronavirusului.
Paolo Gentiloni: Perturbările economice sunt rezultatul pandemiei care a secerat viața a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care crește pe zi ce trece, în unele părți ale lumii, într-un ritm alarmant.
Reporter: Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Răspunsul politic pe teritoriul întregii Europe a contribuit la atenuarea șocului pentru cetățenii noștri, însă această situație continuă să creeze tot mai multe divergențe, inegalități și o insecuritate crescândă. Iată de ce este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie, pentru a le insufla economiilor noastre mai multă încredere și a le asigura o finanțare suplimentară în acest moment critic. Potrivit previziunii revizuite a Comisiei Europene, economia României s-ar putea contracta anul acesta cu 6%, urmând ca în 2021 creșterea economică să revină în zona pozitivă, cu un avans de patru procente./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iulie