Agențiile de presă din străinătate relatează despre protestele din Serbia

Agențiile de presă din străinătate au relatat despre protestele de la Belgrad și Novi Sad, iar agenția americană de știri ASSOCIATED PRESS subliniază că, prin acțiunea comună a forțelor de securitate, poliție și ale unităților speciale antiterorism, prin folosirea gazelor lacrimogene și blindatelor, s-a reușit anihilarea violențelor provocate de demonstranții de extremă dreapta. Postul BBC relatează că la Belgrad au început marți seară demonstrații pașnice, dar protestele au escaladat atunci când la nemulțumirea cetățenilor s-au alăturat reprezentanții organizațiilor de extremă dreaptă, care au atacat forțele de ordine. Potrivit BBC, motivul inițial al protestelor a fost reintroducerea măsurilor restrictive și suspiciunea că autoritățile sârbe au ascuns „numărul real al deceselor din primele săptămâni ale epidemiei de coronavirus din Serbia”.
Și alte agenții de presă au relatat despre proteste, subliniind că există răniți și printre polițiști și printre demonstranți, că lângă Parlamentul și Președinția Serbiei și pe lângă alte instituții statului s-au instalat baricade ale poliției și au fost desfășurate forțe de ordine bine înarmate. AP menționează că președintele Serbiei a organizat o conferință de presă și a comunicat că la Comandamentul de criză s-a decis ca în Belgrad să nu se mai instituie restricția de circulație de vineri până luni, dar acest anunț nu a liniștit demonstranții nemulțumiți.
Agenția de știri REUTERS amintește că protestele au început marți seară, în pofida avertismentelor că orice adunare publică prezintă riscul răspândirii coronavirusului./rmihaj/cvanatoru

(www.rts.rs – 9 iulie)