Compania poloneză de petrol şi gaze a restituit concernului Gazprom Export o parte din datoria plătită

Compania poloneză de petrol și gaze PGNiG a restituit suma de 90 de milioane de dolari companiei ruseşti Gazprom Export – relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI, citând un comunicat remis de PGNiG. În comunicat se mai precizează că această sumă a fost transferată în urma aplicării deciziei Curţii de Arbitraj de la Stockholm cu privire la revizuirea prețurilor la gazele naturale.
„La 30 iunie, presa a anunţat că Gazprom Export a transferat 1,5 miliarde de dolari în contul datoriei pe care o avea faţă de compania poloneză de petrol și gaze PGNiG, în conformitate cu decizia Curţii de Arbitraj pentru litigiile la preţurile la gaze. Ulterior, compania poloneză a confirmat transferul.
La 2 iulie, PGNiG a restituit 90 de milioane de dolari concernului Gazprom Export” – se mai specifică în comunicat.
În luna martie, compania poloneză anunța că a câştigat litigiul într-un dosar referitor la prețul gazelor, în cadrul unui contract curent. Potrivit PGNiG, compania a câştigat în instanţă dreptul ca cei de la Gazprom Export să-i restituire suma de 1,5 miliarde de dolari.
Aceasta este diferența dintre prețul calculat pe baza noii formule și suma plătită efectiv de companie de la 1 noiembrie 2014 – când PGNiG a trimis către Gazprom o cerere de revizuire a prețului contractului – şi până la 29 februarie 2020.
Disputa dintre cele două părți, Gazprom Export şi PGNiG, a durat cinci ani. Furnizorul rus a returnat PGNiG 1,5 miliarde de dolari, dar, după o recalculare a preţului la gaze, PGNiG urma să restituie suma de 90 de milioane de dolari către Gazprom Export. Compania poloneză a restituit banii şi a propus o nouă formulă de calcul pentru costurile livrărilor./vdraguta/cvanatoru

(www.russian.rt.com – 9 iulie)