2020. július 10 /

Országos viszonylatban Szatmár megyében van a legkevesebb koronavírusos eset

Radu Bud prefektus szerint a megbetegedések alacsony szintje a kezdettől fogva meghozott biztonsági intézkedéseknek és ezek szigorú betartásának, valamint az egészségügyi hatóságok által elrendel szabályoknak köszönhető. A prefektus azt is elmondta, hogy nem hoztak speciális intézkedéseket, de a lakosság megértette, hogy nem szabad túlzottan lazitania. „Véleményem szerint kialakult egy sikeres szimbiózis a helyi hatóságok felhivása és a lakosság reagálása között”, fűzte hozzá a prefektus, mregjegyezve, hogy naponta 120 koronavirus-tesztet végeznek, mostanig több mint kilenc ezer emberen végeztek el a Covid-19 tesztet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Ludovic Orban miniszterelnök figyelmeztette a szórakozóhelyek tulajdonosait

A hatóságok figyelme a következő három napon a tengerpartra irányul, mivele egy újabb, zsúfolt hétvége igérkezik és a kisértés igen nagy a koronavirus terjedésének megelőzésére hivatott szabályok megszegésére. Ludovic Orban miniszterelnök felelősségre szólitotta és határozottan figyelmeztette a szórakozóhelyek tulajdonosait arra, hogy a világjárvány megkövetelte normák tiszteletben tartását a hatóságok szigorúan ellenörzik és ezek megszegését keményen büntetik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Júniusban csökkentek az élelmiszerárak

Júniusban országos szinten csökkentek az élelmiszerárak, mivel megocsult a burgony, illetve a nyári zöldségek, derült ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. A statisztikai adatok szerint az emlitett időszakban olcsóbb volt a sertéshús, tehéntúró és a tojás. A nem-élelmiszer termékek ára nem módosult látványosan, de valamelyest csökkent az év első feléhez viszonyitva. Ezzel szemben, májushoz képest 2,2%-al növekedtek a szolgáltatások, pontosabban a szépségszalonok és fodrászatok tarifái. A repülőjegyek csaknem 4%-al olcsódtak júniusban májushoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában

A román hatóságok közlése szerint újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában. Eddig 31 381 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 21 129-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak. A járvány leginkább Bukarestben, valamint Arges, Dâmbovița, Prahova és Brassó megyében terjed.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.10)

Gănciulescu Rozália