Președintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat propunerile privind bugetul multianual al UE

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat ieri propunerile privind bugetul multianual al Uniunii Europene: 1.074 de miliarde de euro și fondul de redresare economică, 750 de miliarde.

Liderii statelor membre urmează să decidă săptămâna viitoare dacă vor modifica sumele avansate, cum vor fi administrați banii și alocările de fonduri pe diverse politici. Reporterul nostru Carmen Gavrilă:

Reporter: În esență, pachetul propus de Charles Michel oferă în premieră un rol mai mare al Consiliului European în ce privește cheltuirea banilor Uniunii. Așadar, pentru alocarea de fonduri ar urma să fie nevoie de aprobarea statelor membre în Consiliu prin majoritate calificată, care se obține când 55% dintre statele membre votează „pentru”, iar aceste state reprezintă împreună cel puțin 65% din totalul populației Uniunii. Charles Michel speră ca, dând un control mai mare Consiliului în ce privește acordarea de fonduri, statele care vor un buget mai mic și eliminarea subvențiilor să fie de acord cu actuala propunere de buget multianual și cu fondul de redresare. În plus, propunerea președintelui Consiliului are incluse trei noi condiții pentru acordarea fondurilor: îndeplinirea țintelor climatice, respectarea statului de drept și gradul de îndeplinire a reformelor recomandate în cadrul semestrului european și a planurilor naționale de reformă și rezistență la vulnerabilități.

Președintele Consiliului European, Charles Michel: Avem nevoie de un rol mai puternic al Consiliului, de întărirea responsabilității Consiliului, cu scopul de a ne asigura că reformele necesare sunt aplicate peste tot în Uniune. În același timp e important să luăm în considerare această idee de asumare a responsabilității, pentru ca la nivel național autoritățile naționale să fie implicate și complet dedicate lucrului împreună.

Reporter: Președintele Consiliului European a mai spus că, deși bugetul este ceva mai mic decât era vorba inițial, alocările pentru coeziune și agricultură sunt neschimbate./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie