2020. július 13

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 32.948 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 21.692 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1901 személy meghalt; az intenzív osztályokon 235 beteget ápolnak.

Az elmúlt 24 órában 413 új fertőzöttet igazoltak.

Eddig 854.241 szűrővizsgálatot végeztek el. (Rador Hírügynökség)

Már 20 ország korlátozta a román állampolgárok beutazását a koronavírus fertőzések számának növekedése miatt

Mától kezdődően romániai lakhellyel rendelkező személyek nem léphetnek be Litvánia területére, azoknak a litván állampolgároknak pedig, akik Romániából térnek vissza Litvániába 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezzel Litvánia Romániát illetően csatlakozott a Máltában már a hónap eleje óta érvényes rendelkezésekhez. A román állampolgárok Finnországba csak akkor mehetnek, ha érvényes munkaszerződéssel bizonyítják, hogy ott dolgoznak, vagy ott tanulnak, illetve első fokú rokonaikat mennek oda meglátogatni. Azoknak a román állampolgároknak, akik Észtországba, Írországba, Lettországba, Hollandiába, Szlovéniába és Magyarországra utaznak, 14 napra karanténba kell vonulniuk. Más országok esetében a beutazó román állampolgároknak két-négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell igazolniuk egészségi állapotukat. Összesen 20 országban érvényes valamilyen beutazási korlátozás a román állampolgárokkal szemben. Részletesebb információk a fenti rendelkezésekkel kapcsolatban a Külügyminisztérium honlapján találhatók. (Rador Hírügynökség)

A külföldi nyaralásukat befizetett bukarestiek számára ingyen végeznék el a koronavírus-teszteket

Az utóbbi időben a Romániában megnövekedett COVID – 19-es fertőzés miatt mind több ország kötötte a közelmúltban kiállított negatív koronavírus-teszt felmutatásához a román állampolgárok beutazását. Azok számára, akik külföldi útra készülődnek, az Egészségügyi Minisztérium közzétette azoknak a klinikáknak a listáját, ahol ezek a tesztek elvégezhetők. Azon fővárosiak, akik befizették külföldi nyaralásukat ezek a vizsgálatok a közeljövőben ingyenesek lesznek, jelentette be Gabriela Firea főpolgármester-asszony. Ennek érdekében a városvezető szerdán a Fővárosi Tanács elé terjeszti az erről szóló „Vakáció 2020” elnevezésű programot. (Rador Hírügynökség)

A Iaşi-i „Antibiotice” Részvénytársaság folytatja a hidroxiklorokin gyártásának engedélyezéséhez szükséges formaságok intézését

Ezt Ioan Nani, a cég igazgatója nyilatkozta a közszolgálati rádiónak. A hidroxiklorokint eredetileg a malária elleni gyógyszerként használták, újabban azonban a COVID – 19 betegség ellen is alkalmazzák. A gyógyszer hatékonysága a koronavírus-fertőzés ellen azonban hivatalosan még nem igazolt. Ezzel kapcsolatosan Ioan Nani a következőket nyilatkozta a közszolgálati rádiónak: „A hidroxiklorokint elsősorban az autoimmun betegségek ellen használják. Az általunk végzett biodiszponibilitási, bioekvivalenciai vizsgálatok alapján azonban előrehaladott állapotban van azonban a gyógyászati bejegyzése olyan betegségek elleni hatóanyagként, mint a lupusz, vagy a degeneratív reuma”. (Radio România Actualităţi)

A kötelező magánnyugdíj-alapok értéke május végén 64,4 milliárd lej volt

Ez derül ki a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság adataiból. Ez az összeg 21%-os növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest és 4,5%-os emelkedést az előző hónaphoz viszonyítva. Az összeg legnagyobb részét az állampapírok teszik ki, ezt követik a társasági részvények és váltók. A kötelező magánynyugdíj alapnak mintegy 7,5 millió résztvevője van. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador