2020. július 15.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 34.226 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 22.049 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1952 személy meghalt; az intenzív osztályokon 248 beteget ápolnak.
Az elmúlt 24 órában 641 új fertőzöttet igazoltak.
Eddig 886.918 szűrővizsgálatot végeztek el. (Rador Hírügynökség)

Rendkívüli parlamenti ülésszakra összehívták a Képviselőházat

A honatyák július 16-a és 31-e között lesznek ismét jelen a törvényhozásban. A Képviselőház vezetése által elfogadott program értelmében a képviselők csütörtöktől szombatig a szakbizottságokban fognak dolgozni, a plenáris ülések pedig július 27-én és 28-án lesznek. (Rador Hírügynökség)

Ismét tüntettek a fővárosban a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedései ellen

Tegnap délután mintegy 100 személy vett részt a tiltakozáson. A tüntetők a kormánypalota elé vonultak. Ketten konfliktusba keveredtek a csendőrökkel, őket bekísérték a rendőrségre, ahol 1000, illetve 1500 lejes pénzbírságot róttak ki rájuk. A Fővárosi Csendőrparancsnokság közleménye szerint a szóban forgó tüntetőket azért büntették meg, mert nem voltak hajlandóak igazolni személyazonosságukat, illetve megszegték a COVID – 19-es világjárvány hatásainak visszaszorítására és megelőzésére vonatkozó törvény egyes előírásait. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság elnapolta a szolgálati nyugdíjak megadóztatására vonatkozó törvény ellen benyújtott óvás megtárgyalását

A taláros testület határozata értelmében szeptember 30-án fognak döntést hozni annak a törvénynek az alkotmányosságáról, amelyik arról rendelkezik, hogy a 7000 lejnél nagyobb összegű nyugdíjaknak a 7000 lejes értékhatár fölötti részét 85%-os adóval terhelik. A halasztást ma azzal indokolta az Alkotmánybíróság, hogy egyelőre nem kapták meg a döntéshozatalhoz szükséges válaszokat azoktól az intézményektől, amelyeknek volt alkalmazottai részesülnek ezekből a szolgálati nyugdíjakból. Mint ismeretes a szóban forgó törvény ellen a Nép Ügyvédje és a Legfelsőbb Bíróság emelt alkotmánybírósági óvást. Korábban az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a szolgálati nyugdíjak eltörlését előirányzó törvényt. (Rador Hírügynökség)

A román – magyar határon volt a legnagyobb a forgalom az elmúlt 24 órában

Egyetlen nap alatt 96.500 román és külföldi állampolgár, 38.000 gépjármű, köztük 14.000 kamion lépte át az országhatárt. A legnagyobb forgalom a román – magyar határszakaszon volt. A határrendőrség 48 esetben kezdeményezett eljárást a jogszabályok megsértéséért úgy román, mint külföldi állampolgárok ellen. A rendőrök egyebek mellett olyan árukat fedeztek fel amelyeket a vámilleték kifizetésének megkerülésével akartak becsempészni az országba, több esetben hamisított árukat is találtak. Az elkobzott áruk értéke 12.300 lej. A hatóságok mintegy 26.000 lej büntetést szabtak ki. Ugyanakkor a határrendőrség törvényes okokra hivatkozva megtiltotta 25 külföldi személy beutazását Romániába és 12 román állampolgár kiutazását az országból. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis államfő elnökletével ma újabb gyűlés lesz a Cotroceni-i Palotában azzal a céllal, hogy megvitassák a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket

A megbeszélésen – amelyik 14.00 órakor kezdődik – a kormány több tagja is részt vesz. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a gyűlésen jelen lesz Ludovic Orban miniszterelnök, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Marcel Vela belügyminiszter, valamint a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetője. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador