RFI: Președintele Iohannis: Angajament pentru continuarea parteneriatului strategic dintre România și Franța

Şerban Georgescu – În cadrul recepţiei organizată la sediul Ambasadei Franței la București cu prilejul Zilei Naţionale a Franţei, președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul României pentru continuarea aprofundării Parteneriatului strategic dintre cele două țări, precum şi pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare pe plan bilateral.

Prezentăm mai jos fragmente din discursul președintelui:

Anul acesta sărbătorim Ziua Națională a Franței într-un moment important pentru relațiile noastre.

2020 marchează aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Franța.

Aniversăm, de asemenea, – iar acest moment al istoriei noastre comune este, poate, mai puțin cunoscut – centenarul înființării Companiei Franco–Române de Navigație Aeriană. A fost prima companie aeriană internațională de pasageri din lume, care a stat la baza companiilor Air France și TAROM. O inițiativă care, încă din 1920, prefigura destinul comun al României și Franței într-o Europă unită.

(…)

Într-adevăr, Franța a marcat enorm destinul României ca națiune și ca stat, prin sprijinul oferit în momente de răscruce ale istoriei sale – de la rolul jucat în Unirea Principatelor Române, la frăția de arme dintre români și francezi în timpul Primului Război Mondial, prin misiunea generalului Berthelot, sau la contribuția Franței la crearea României moderne.

(…)

Relațiile româno-franceze (…) sunt stimulate de Parteneriatul strategic dintre țările noastre. Împreună cu Președintele Emmanuel Macron am consolidat acest Parteneriat prin semnarea la Paris, în noiembrie 2018, a Declarației Politice dintre cele două țări.

Doresc să exprim, din nou, cu acest prilej, angajamentul puternic al României și al meu personal pentru continuarea aprofundării acestui Parteneriat, pentru consolidarea dimensiunii sale strategice, precum și pentru identificarea de noi oportunități de cooperare pe plan bilateral și în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene.

Totodată, România, ca Stat-Far al Francofoniei în Europa Centrală și de Est, dorește să contribuie în continuare activ, alături de Franța, la promovarea valorilor, obiectivelor și la creșterea profilului global al organizației.

Anul trecut, recepția pe care ați organizat-o pentru marcarea Zilei Naționale a Franței a fost pusă sub semnul Sezonului cultural comun, care se încheia simbolic, la 14 iulie, după ce în noiembrie 2018 am avut plăcerea să particip la lansarea sa, la Paris, în compania Președintelui Emmanuel Macron.

(…) În momentele cele mai grele ale pandemiei de COVID-19, numeroase cadre medicale aparținând comunității românești din Franța au acționat, cu spirit de sacrificiu și devotament, în prima linie. Ele merită tot respectul nostru și reprezintă un exemplu al solidarității româno-franceze și europene.

Alături de construirea unui sistem de sănătate rezilient la nivel european, România susține, ca și Franța, o abordare unitară, bazată pe solidaritate, a procesului de relansare economică la nivelul Uniunii, care să combată eficient efectele negative ale pandemiei.

(…)

Sunt convins că România și Franța vor acționa hotărât împreună pentru depășirea crizei actuale, în conformitate cu solidaritatea și coeziunea pe care se fundamentează întregul proiect european.

La mulți ani, Franța! Bonne fête nationale! Vive l’amitié franco-roumaine!”

La recepție a fost prezent și primul ministru Ludovic Orban.

https://www.rfi.ro/politica-123061-presedinte-iohannis-angajament-continuare-parteneriat-strategic/

RFI, 14 iulie 2020