THE NEW YORK TIMES: Președintele Iohannis al României dorește prelungirea stării de alertă în vederea combaterii coronavirusului

THE NEW YORK TIMES (SUA), 16 iunie 2020 – Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că, dată fiind creșterea numărului de infecții, starea de alertă din România, instaurată începând cu data de 15 mai, trebuie prelungită cu încă 30 de zile, până pe la mijlocul lunii august.

Iohannis a impus o izolare strictă pe teritoriul acestui stat membru al UE în luna martie, pentru a împiedica răspândirea maladiei, iar, în luna mai, a înlocuit “starea de urgență “ cu o “stare de alertă“.

“Numărul zilnic al infecțiilor a depășit cifra de 600. Asta înseamnă mult… cu toate acestea, nu vom introduce noi restricții, dar, desigur, nu putem vorbi despre niciun fel de relaxare“, a spus el.

Propunerea președintelui trebuie susținută oficial de guvernul de centru. Social-democrații din opoziție au acuzat guvernul că încearcă să schimbe viața de zi cu zi prin “amenzi și restricții“.

Până acum, România a înregistrat 34.226 de cazuri de infecții cu Covid-19, dintre care 22.049 de persoane au fost vindecate, iar 1.952 au decedat. În ultimele 24 de ore, fuseseră înregistrate 641 de cazuri noi.

Articol de Radu Marinaș redactat de Alex Richardson

Traducerea: Alexandru Danga/adanga/cciulu