Viktor Orbán – Europa înregistrează rezultate mai slabe decât în urmă cu 30 de ani

La o conferință web organizată de Fundația pentru Ungaria Civică, premierii Ungariei și Sloveniei, precum și președintele Serbiei au abordat mai multe chestiuni importante. Printre altele, au vorbit despre efectele epidemiei de coronavirus și au constatat că Europa se află în declin. Conferința a fost moderată de europarlamentarul republicanilor francezi, filosoful François-Xavier Bellamy. Invitarea europarlamentarului francez a avut o valoare de mesaj către Europa Occidentală.

Fundația pentru Ungaria Civică a organizat o videoconferință online, sub genericul ”Europa necenzurată”. La webinar au participat, pe lângă premierul Viktor Orbán, președintele sârb, Aleksandar Vučić, și premierul sloven, Janez Janša.

Europa înregistrează rezultate mai slabe decât în urmă cu 30 de ani

Din cauza epidemiei de coronavirus au fost organizate mai multe videoconferințe, precum și consultări, dezbateri, susținute pe diferite platforme online, care pot fi vizonate și de marele public, a declarat directorul de cercetare al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, Péter Törcsi, în cadrul emisiunii intitulate UE 27, difuzate de televiziunea publică ungară M1.
La această videoconferință Viktor Orbán a menționat că Europa întregistrează rezultate mult mai slabe, decât în urmă cu 30 de ani. ”Primul element al contextului epocii în Europa se referă la faptul că Europa se află în retragere. Europa obține performanțe mai slabe decât în urmă cu 30 de ani. Să ne concentrăm doar asupra unui fapt, deoarece aici nu este vorba despre o opinie, ci despre fapte. În 1990, în Europa, rata natalității a fost de 1,8%, care până în anul 2008 a scăzut la 1,6%, iar în 2018 a ajuns la 1,5%. Aceasta înseamnă că Europa se află pe o pantă din punct de vedere demografic, a afirmat premierul ungar.

Țările Grupului d ela Visegrad vor să ocupe locul Marii Britanii

Europa și Uniunea Europeană se află într-un declin atât de mare încât Marea Britanie a și plecat din această comunitate. Janez Janša s-a referit la efectele ieșirii britanicilor din UE. Potrivit premierului sloven, Brexit-ul este o catastrofă strategică, din cauza căreia s-a destrămat echilibrul strategic al UE.
Cercetătorul principal al Institutului pentru Studierea Migrației, Norbert Tóth, a declarat că în ultimii 20 de ani s-a format acea convingere, în special din partea țărilor din Europa Occidentală, că în cadrul Uniunii Europene singura modalitate pentru integrare și cooperare esta colaborarea țărilor membre ca state aliate. La această convingere britanicii au oferit o alternativă, respectiv au părăsit Uniunea Europeană. Brexit a cauzat un deficit financiar serios pentru UE, de aceea este important să fie umplut cât mai repede acest gol. În acest sens, țările Grupului de la Visegrad au avut deja o tentativă, a spus Norbert Tóth.

O Uniune Europeană puternică care să asigure siguranță este de neimaginat fără Serbia

Norbert Tóth a subliniat că Serbia se află într-o situație favorabilă din punctul de vedere al aderării, deoarece în jurul său sunt mai multe țări care sunt deja membre ale Uniunii Europene, astfel că va vedea exact cum funcționează această comunitate europeană. La rândul său, Viktor Orbán a precizat:”O Uniune Europeană puternică care să asigure siguranță este de neimaginat fără Serbia”.

Invitarea europarlamentarului François-Xavier Bellamy a avut o valoare de mesaj

Pe lângă aderarea Serbiei la UE, un alt subiect al acestei videoconferințe a fost criza generată de epidemia de coronavirus cu care se confruntă întreaga Europă. Acest subiect a fost abordat de europarlamentarul Republicanilor francezi, moderatorul conferinței, François-Xavier Bellamy. Invitarea filozofului francez a avut, de altminteri, o valoare de mesaj, a precizat directorul de cercetare al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, Péter Törcsi, care a adăugat: A fost un mesaj important către liderii vest-europeni faptul că François-Xavier Bellamy a participat la această consfătuire în calitate de politician vest-european, membru al Partidului Popular European, la care tocmai a fost vorba despre faptul că din punctul de vedere al tradițiilor, valorilor conservatoare, precum și al valorilor originale ale Partidului Popular European și ale Uniunii Europene, accentul a fost transferat asupra Europei Centrale.
Despre liniile de fractură create în UE vorbește și atitudinea publicației Politico față de acest eveniment. Înainte de webinar, fundația care a organizat acest eveniment și-a exprimat dorința de a populariza acest eveniment în paginile publicației Politico de la Bruxelles, însă această dorință a fost respinsă de acest ziar liberal. Astfel că cititorii din Europa de Vest nu au putut obține informații despre un eveniment la care s-au consultat doi premieri din două țări membre ale UE și un lider al unei țări candidate la aderarea la UE.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/07/16/orban-europa-rosszabbul-teljesit-mint-harminc-evvel-ezelott

Traducerea: Rozália Gănciulescu

HIRADO.HU (Ungaria) – 17 iulie