Vă puteți imagina o viață fără aceste două elemente, mai ales în aceste vremuri extrem de încărcate și solicitante? Frigiderul și mașina de spălat sunt punctele centrale ale oricărei gospodării, fără de care nu am putea păstra alimentele proaspete, nu ne-am putea hrăni și nu ne-am putea desfășura activitățile specifice curățeniei, devenind, datorită „ajutorului” de necontestat, indispensabile oricărei persoane. Însă, doar pentru că umpleți mașina de spălat cu detergent nu înseamnă că aceasta se va curăța de la sine în mod miraculos. Sună paradoxal, dar, în timp ce mașina de spălat ne curăță hainele de orice urmă de murdărie, acest lucru nu implică și înlăturarea acumulării de reziduuri din cuva acesteia. Un frigider curat este o garanție a sănătății familiei dvs., fiind unul dintre electrocasnicele care duc greul în orice locuință. Tocmai de aceea ar trebui să îi acordați mai multă atenție și să-l curățați cel puțin o dată pe lună. Unele dintre motivele evidente pentru care curățarea frigiderului și a mașinii de spălat ar trebui să devină un obicei (chiar și atunci când arată curate) ar fi evitarea pericolului de toxiinfecție alimentară, prevenirea apariției mucegaiului și a bacteriilor, a mirosului neplăcut și economisirea unor sume importante de bani pentru reparații. În pofida înaltei tehnologii, frigiderele și mașinile de spălat reprezintă, încă, niște „spații de muncă murdare” și tocmai de aceea, dar și pentru a le prelungi durata de „viață”, ar trebui să le acordăm o atenție deosebită. Cu toate neajunsurile lor, și aici ne referim la gradul mare de consum pe care îl au, frigiderul și mașina de spălat sunt, fără doar și poate, unele dintre cele mai utilizate aparate dintr-o locuință. Mai mult de-atât, spre deosebire de celelalte electrocasnice, frigiderul este aparatul care nu se „odihnește” niciodată. De aici i se trage și consumul foarte ridicat! Este esențial să curățați aceste aparate în mod regulat, dar, cu toate acestea, nu este la fel de rapid și de ușor ca și curățarea cuptorului cu microunde, de exemplu. Desigur că nu va fi distractiv, vă va lua ceva timp, și veți fi de-a dreptul uimiți de ce o să găsiți pe parcursul acțiunii de îndepărtare a murdăriei, dar este o oportunitate ideală de a vă ocupa de aceste sarcini pe care le-ați tot amânat.

 

„Povestea” frigiderului și a mașinii de spălat

Înainte de inventarea frigiderului omul trebuia să se bazeze pe natură şi ingeniozitate pentru răcirea şi păstrarea alimentelor. Grecii şi romanii din Antichitate cărau zăpadă şi gheaţă de pe vârfurile munţilor până în casele lor. Pe atunci, era considerat un lux deosebit posesia unei pivniţe de gheaţă (adică, nimic altceva decât o groapă săpată în pământ, căptuşită cu butuci de lemn, izolată cu straturi groase de paie şi umplută cu zăpadă bătută, care se transforma într-un bloc de gheaţă și se păstra astfel timp de mai multe luni, furnizând o cameră frigorifică). Originea maşinii frigorifice este legată de descoperirea principiilor refrigerării în anul 1748 de către cercetătorul scoţian William Cullen de la Universitatea din Glasgow şi culminează în anul 1913 cu producerea primului frigider casnic comercial, numit Domelre, ce costa, pe atunci, „imensa” sumă de 900 de dolari. Răcirea artificială a fost descoperită de William Cullen, care, făcând diferite experimente cu alcool etilic, a evaporat o cantitate de alcool într-un vid parţial, inventând astfel răcirea gazoasă. Metoda lui Cullen a fost, însă, îmbunătăţită de mai mulţi inventatori, iar în anul 1834 inventatorul și fizicianul american Jacob Perkins a brevetat un frigider ce folosea un compresor şi un sistem închis ce conţinea un lichid volatil, deşi acesta nu şi-a comercializat niciodată invenţia. Un medic american, pe nume John Gorrie, a construit propria maşină frigorifică pentru a dispune de gheaţă şi de aer rece în spitalul său din Apalachicola, Florida. În perioada interbelică, companii ca Frigidaire, Kelvinator şi General Electric au transformat frigiderele într-un obiect de uz casnic de maximă necesitate.

În 1856, jurnalistul englez James Harrison a patentat un sistem complex de refrigerare, pe bază de eter, alcool și amoniac, acesta fiind considerat un pas esențial, însă nu se putea vorbi încă despre un aparat potrivit pentru uz casnic. De abia în 1913, datorită americanilor Fred W. Wolf și Nathaniel B. Wales, a apărut primul frigider “modern”. Practic, aceștia au creat o “cutie” învelită într-un cub de gheață, care era conectată la curent electric și răcea aerul, iar temperatura era scăzută. Apoi, doi suedezi – Baltzar von Platen and Carl Munters – s-au gândit să recondiționeze apa care se scurgea, astfel că în 1922 apărea frigiderul profesionist. Primele frigidere din România s-au construit în anul 1956 la U.M.E.B. (Uzina de Mașini Electrice București), denumuită pe atunci „Klement Gottwald”. Purtau denumirea de Pinguin, funcționau pe sistemul cu absorție (precum Fram, care au fost produse ulterior) și nu aveau termostat. La începutul anilor ’70, pe baza unei licențe cumpărate din Franța, a început producerea, la fabrica Arctic din Găești, a primelor frigidere românești cu compresor. În perioada de până în 1985, frigiderele Arctic acopereau peste 95% din piața românească de profil, o parte importantă a producției orientându-se și către export.

Spălarea hainelor era un proces extrem de anevoios care, în primă instanță însemna procurarea apei, iar, dacă nu locuiai în imediata apropiere a unui râu sau lac, aceasta trebuia cărată până la gospodărie. Apoi, hainele erau înmuiate într-o soluție de apă și săpun. Apa trebuia în prealabil încălzită în vase mari pentru ca săpunul să fie mai eficient. Apoi urma alt proces anevoios: clătirea. Bineînțeles, aveai nevoie de apă curată, depozitată în alt vas și schimbată și ea odată ce murdăria rămasă de la spălat rămânea în urmă. În linii mari, era necesară o cantitate de peste zece ori mai mare de apă pentru a spăla niște haine față de mașina modernă din zilele noastre.

Primele unelte (sau mașinării) pentru spălat haine au apărut abia pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În Germania anului 1766, Jacob Schäffer a anunțat propria versiune îmbunătățită, într-o carte în care explica avantajele acesteia, descriind experimentele sale cu spălarea diferitelor tipuri de țesături. Mașinăria lui era compusă dintr-un butoi de lemn cu capac în care intra un cilindru de lemn care se termina cu câteva piciorușe în interiorul butoiului. La capătul din exterior, cilindrul avea un mâner care trebuia învârtit cu mâna pentru a răsuci hainele în interiorul butoiului. Tot în jurul acestei date apăreau și primele plăci (grătare) de spălat. Aceste unelte erau niște plăci produse de obicei din lemn, montate pe un cadru din același material. Pe suprafața plăcii erau sculptate niște anse, iar frecarea hainelor de această suprafață vălurită ducea la curățarea mai rapidă a acestora. Aceste unelte au fost folosite foarte mult timp pentru că erau accesibile oricui spre deosebire de „sofisticata” mașină a lui Schäffer.

La data de 9 februarie 1833, americanul Stephen Rust a patentat o nouă idee: placa de spălat cu tablă din staniu, fier sau zinc. Chiar dacă spălarea devenise un pic mai ușoară, după clătire urma stoarcerea, iar de eficiența acestui proces depindea și durata de uscare. Thor este creditată cu titlul de prima mașină de spălat electrică, produsă în masă, inventată de americanul Alva J. Fisher în 1907 și produsă de compania Hurley Electric Laundry Equipment din Chicago. Noua mașină de spălat este considerată și acum una dintre cele mai importante invenții ale secolului al XX-lea și era înzestrată cu o tehnologie revoluționară, care a dat tonul dezvoltărilor ulterioare și poate fi pe deplin titularizată ca strămoș al mașinilor de spălat moderne de astăzi. În 1908 începea vânzarea primelor modele ale Thor. În 1911, Lou și Emory Upton înființau compania Upton Machine (care avea să devină celebra Whirlpool) pentru a începe producția primelor lor mașini de spălat electrice. În 1934 se deschidea prima spălătorie cu fise în Forth Worth, Texas, SUA. „Laundromatele” americane au venit ca o urmare firească a spălătoriilor publice din comunitățile europene din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și au prins imediat în Statele Unite. Pe măsură ce mașinile de spălat deveneau din ce în ce mai accesibile, iar puterea de cumpărare creștea, mașinile de spălat au început să evolueze. În 1937, Bendix producea prima mașină de spălat complet automată. Mașina Bendix venea cu niște inovații extraordinare. În primul rând, aceasta avea un sistem de temporizare a spălării care introducea totodată și conceptul de ciclu de spălare. Și astăzi mai avem prin gospodării mașini mai vechi cu potențiometre mecanice de temporizare. Altă evoluție majoră a fost înzestrarea mașinii de spălat cu solenoide (bobine) electrice care asigurau controlul electric al transmisiei, a pompei de apă și a valvelor de acces al apei. În anii ’90 au apărut primele mașini de spălat cu microcontroller încorporat pentru funcția de temporizare a spălării. Controllerele electronice au devenit curând extrem de accesibile și permiteau înlocuirea temporizatoarelor mecanice care aveau multe piese în mișcare. În 1998, compania neozeelandeză Fisher & Paykel a lansat mașina de spălat SmartDrive, prima cu control computerizat care determina automat anumiți factori precum greutatea încărcării și adapta ciclul de spălare în funcție de acest aspect. În 2007, Sanyo a prezentat prima mașină de spălat cu funcție Air Wash. Modelul Aqua AWD-AQ1 poate curăța hainele fără niciun pic de apă sau detergent. Aceasta este înzestrată cu un dispozitiv care transformă oxigenul (O2) în ozon (O3) și „bombardează” hainele din mașină cu acesta. Ozonul are o acțiune oxidantă puternică care distruge pereții celulelor bacteriene și poate elimina astfel orice materie organică din țesături. În 2012, Samsung a prezentat pentru prima oară tehnologia Eco Bubble. Într-un mod similar tehnologiei Sanyo, mașinile cu tehnologie Eco Bubble pompează aer în apă, producând bule ca într-o cadă cu hidromasaj și, în contact cu detergentul, producând mai multă spumă. Mai multă spumă înseamnă o curățare mult mai eficientă, dar și un consum mai mic de energie, detergent și apă. În ianuarie 2014, LG a anunțat că noile modele de electrocasnice vor interacționa cu utilizatorul prin sistemul HomeChat. Practic, vom putea comunica cu mașina de spălat sau cu alte electrocasnice LG prin linii de chat într-o aplicație specială, instalabilă pe smartphone sau tabletă.

 

Metode eficiente de curățare a frigiderului

 

Pregătirea efectivă pentru curățare – În primul rând, pentru că ușa frigiderului va sta deschisă cel puțin 30-40 de minute, opriți alimentarea și goliți frigiderul, etape care vor face curățarea mult mai ușoară. Înainte de a vă apuca efectiv de îndepărtarea mizeriei, verificați cu atenție instrucțiunile producătorului. Curățarea frigiderului este, fără îndoială, o sarcină meticuloasă, neplăcută, adesea dezgustătoare, dar care, contrar aparențelor, nu necesită o pregătire specială. Trebuie doar să adunați câteva produse care să vă ajute la eficientizarea procesului și, sperăm noi, la reducerea factorilor de risc. Iată câteva dintre lucrurile care v-ar putea fi necesare: saci de gunoi, mănuși de cauciuc sau de unică folosință, soluții de curățare, bureți, cârpe sau prosoape de hârtie și cârpe din microfibră.

Începeți prin a scoate totul afară – Da, da, totul! Veți fi tentați să mai lăsați câteva lucruri înăuntru în virtutea economisirii timpului, gândindu-vă că puteți curăța în jurul lor. Rezistați acestei ispite! Îndepărtarea tuturor alimentelor dintr-odată vă va consuma mult mai puțin timp decât încercarea de a curăța pe lângă alimentele lăsate în urmă. În plus, cu totul așezat pe masă sau pe blatul din bucătărie, vă va fi mult mai ușor să faceți o inventariere a produselor care rămân sau a celor care iau calea coșului de gunoi. Această operațiune include, de asemenea, scoaterea oricăror alimente de pe rafturi, sertare sau inserții ale ușilor detașabile. Sertarele și rafturile fabricate din metal sau din plastic pot fi spălate cu apă caldă și săpun de vase imediat ce le-ați scos, însă cele de sticlă și ceramică trebuie să se încălzească treptat până la temperatura camerei, înainte de a fi spălate cu apă fierbinte, pentru a preveni ruperea sau spargerea. Există „posibilitatea” ca la reașezarea lor să nu mai știți care raft sau sertar de unde e, așa că bine ar fi ca în prealabil să rețineți cu exactitate ce scoateți și de unde.

Treceți la inventarierea produselor alimentare – Transferați produsele extrem de perisabile, cum ar fi laptele, carnea de pui sau carnea de porc, într-un răcitor, o ladă frigorifică sau în congelator, pe durata eforturilor de curățare a frigiderului (verificați produsele pentru a vedea dacă nu cumva au expirat între timp și aruncați tot ce nu mai este valabil). Treceți apoi la sticle, borcane, cutii sau alte produse asemănătoare, analizând, de asemenea, termenul de valabilitate, și deschizându-le pentru a verifica starea în care se află. Orice urmă cât de mică de mucegai sau de miros înțepător este egală cu aruncarea lor imediată. În cele din urmă, faceți inventarul resturilor.Aceasta va fi, probabil, cea mai neplăcută etapă!

Curățarea propriu-zisă – Începeți cu rafturile, sertarele și inserțiile de pe ușă pe care le-ați scos din frigider. Primul gând va fi să le spălați ca și cum ați spăla vasele, folosind detergent și un burete. Întrucât sunt elemente cu  forme ceva mai complicate și adesea supradimensionate, este posibil să vă fie mai ușor să le spălați în cadă, într-un lighean mai mare sau chiar în aer liber, cu un furtun.Purtarea unor haine adecvate sau măcar a unui șorț pentru această operațiune ar fi o idee bună, deoarece probabil veți sfârși prin a vă stropi, păta sau a vă împroșca cu bucăți de alimente vechi. Odată ce piesele detașabile au fost spălate, uscați-le și așezați-le deoparte.Acum, umpleți chiuveta aproximativ pe jumătate cu apă și o cantitate mică de detergent, și plasați toate recipientele de depozitare goale pentru a le înmuia, în timp ce vă îndreptați atenția asupra interiorului frigiderului.Înmuierea va accelera procesul de spălare a recipientelor, care va dura mult mai puțin.

Există multe opțiuni atunci când vine vorba de soluțiile de curățare a frigiderului, dar ar trebui să țineți cont de ceea ce vă face să vă simțiți confortabil. Unii oameni doresc un dezinfectant puternic, cum ar fi clorul sau oțetul, în timp ce alții tresară la ideea folosirii unor produse ecologice. O simplă vizită într-un supermarket vă va scoate din această dilemă, dar dacă nu aveți timp de așa ceva, o soluție de apă și detergent de vase pusă într-un pulverizator vă va fi întotdeauna la îndemână. În timp ce alegerea soluției de curățare este una flexibilă, vă recomandăm cu tărie să utilizați un burete sau tampon ”Dobie”, ca instrument de curățare, sau un scruber de plastic non-abraziv. Acest tip de bureți este excelent pentru îndepărtarea hranei uscate și a petelor de pe suprafețe fără a zgâria plasticul sau sticla.Desigur că puteți folosi și bureți obișnuiți, cârpe din țesături sau prosoape mai vechi, sau chiar periuțe de dinți pe care le aruncați (foarte utile în cazul în care frigiderul are multe colțuri și crăpături).

Cârpele subțiri sunt minunate pentru curățarea garniturii de cauciuc din jurul ușii, unde se ascund fragmente de mâncare. Lucrați de sus în jos pentru a preveni picurarea pe suprafețe care sunt deja curate. Pe măsură ce curățați, clătiți cu atenție cârpele pe care le folosiți sau utilizați cârpe multiple pentru a vă asigura o curățenie deplină. Acordați o atenție deosebită spațiilor înguste inferioare și părții din spate a frigiderului, unde scurgerile au tendința de a „migra”. În cele din urmă, ștergeți ușile pe interior. Folosind o cârpă uscată sau un prosop curat, ștergeți interiorul frigiderului pentru a vă asigura că este complet uscat.

Detergenții din comerț pot lăsa în urmă un miros pe care alimentele probabil îl vor absorbi. Preferați, în schimb, utilizarea unei soluții din părți egale de oțet alb și apă caldă sau un amestec din două linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă caldă.

Unele modele de frigidere au o tavă detașabilă care colectează condensul din frigider. Scoateți grătarul din partea din față a frigiderului și utilizați o lanternă pentru a localiza tava de scurgere a frigiderului.Trageți-o cu grijă și curățați-o cu apă caldă și detergent lichid sau cu o soluție din oțet și apă.Lăsați-o să se usuce complet înainte de reinstalare.

Pentru exteriorul frigiderului, vă recomandăm să folosiți o cârpă din microfibră, deoarece este excelentă pentru eliminarea dungilor și a amprentelor care marchează adesea suprafața aparatelor din oțel inoxidabil. Dacă aveți un frigider din oțel inoxidabil, va trebui să folosiți o cârpă moale și oțet diluat în apă călduță, fără a-l zgâria, pentru a menține suprafața strălucitoare. Pentru a spori strălucirea, puteți pune câteva picături de ulei de măsline pe o bucată de pânză curată și să-l frecați pe exterior.

Exteriorul frigiderelor din plastic poate fi curățat în același mod ca și la interior. Nu uitați să curățați și partea de sus, unde se acumulează probabil o cantitate destul de însemnată de murdărie. Pornind de sus, ștergeți și curățați exteriorul frigiderului folosind apă caldă / apă caldă și detergent delicat.

Pete de neclintit și murdărie persistentă – Iată un truc extrem de util care va face lucrarea de îndepărtare a unei scurgeri de sos sau lichid mai ușoară decât credeți: umeziți un burete sau o cârpă cu apă foarte fierbinte – aveți grijă să nu vă ardeți mâinile – și țineți-o pe porțiunea lipicioasă ca și cum ați folosi o compresă.Căldura și umezeala vor înmuia orice pată congelată, făcând-o mai flexibilă și mai ușor de șters.

Dacă interiorul frigiderului a devenit pătat și îngălbenit, încercați un burete Magic Eraser pentru a elimina urmele inestetice sau petele lăsate în urmă de condimente puternice. Este un burete de ultimă inovație, costă aproximativ 40-45 de lei, și este excelent pentru treburile casnice. Poate îndepărta petele dificile de pe orice suprafață, la fel de ușor precum guma de șters poate îndepărta urmele de creion de pe o foaie. Puteți folosi Power Magic Eraser pentru toate activitățile de curățenie zilnică pe care le întreprindeți. Fiind non-abraziv, poate fi utilizat pe toate tipurile de suprafețe, incluzând lemnul, vopseaua, cromul și vinilinul. Doar clătiți-l, uscați-l și folosiți-l din nou. Este un produs eficient, nefiind necesari detergenți suplimentari și astfel salvați bani, timp și evitați rănile neplăcute cauzate de frecarea petelor. Pentru îndepărtarea petelor încăpățânate, luați în considerare utilizarea unei paste de dinți albe sau utilizați un scruber din plastic neabraziv. Pentru a îndepărta murdăria de pe suprafețele înguste și de pe etanșările de cauciuc, puteți utiliza o periuță de dinți veche înmuiată în soluția de curățare.

Acum, puneți totul înapoi – Începeți prin a monta rafturile și sertarele la locul lor.Apoi, reanalizați alimentele pe care nu le-ați aruncat la prima trecere în revistă.Deschideți capacele pentru a verifica mucegaiul și cantitatea de produs rămasă.Utilizați un burete sau o cârpă umezită cu apă fierbinte pentru a șterge exteriorul sticlelor și al borcanelor – în special pe fund – și strângeți capacele care nu au fost înșurubate corespunzător, pentru a preveni viitoarele pete. În mod similar, ștergeți sticlele de ketchup, borcanele de gem, etc. înainte de a le pune în frigider, astfel încât să nu lase urme pe rafturi.În plus, produsele alimentare care sunt susceptibile de a se scurge trebuie depozitate în pungi sau în cutii alimentare.A sosit momentul să puneți totul la loc, inclusiv produsele perisabile puse la congelator ceva mai devreme.

Curățați congelatorul – Utilizați aceleași metode enumerate mai sus pentru a curăța și congelatorul. Lucrul minunat la congelatoare este că acestea rareori se confruntă cu picături de lichide și trebuie curățate mult mai rar. Și aici este posibil să trebuiască să verificați și să eliminați alimentele expirate. În cazul în care congelatorul necesită o curățare mai amănunțită, puteți utiliza aceleași metode utilizate pentru interiorul frigiderului.

 

Trucuri și condiții de depozitare

* Dacă aveți un borcan de muștar care este aproape gol puteți face un dressing delicios pentru salată adăugând direct în borcan un pic de ulei, oțet de bună calitate și condimente, punându-i capacul și agitând până capătă consistența dorită.

* Puteți amesteca diferite dulcețuri și gemuri cu gusturi asemănătoare pentru a face mai mult loc în frigider.

* În fiecare zi, înainte să legați sacul de gunoi, deschideți frigiderul și examinați tot ce găsiți în el. Aruncați toate produsele nefolosite sau pe care credeți că nu le veți mai mânca.

* Nu utilizați aceeași cârpă pentru curățarea interiorului, precum și a exteriorului frigiderului.

* Verificați alimentele păstrate în frigider cel puțin o dată pe săptămână, pentru a elimina produsele mucegăite sau expirate.

* Ștergeți imediat orice urmă de „deversări”, întrucât, dacă amânați acest procedeu, vă va fi mult mai greu să le curățați ulterior.

* Nu trebuie să curățați tot frigiderul de fiecare dată, ci văputeți rezuma exclusiv la petele existente la un moment dat, pentru a reduce poverile ulterioare.

* Depozitați diferite tipuri de produse alimentare în diferite zone și compartimente din interiorul frigiderului, în funcție de cantitatea de răcire necesară.

* Îndepărtați în mod regulat frigiderul de la perete și aspirați ocazional partea din spate a acestuia.

* Ștergeți frigiderul în fiecare săptămână înainte de a merge la cumpărături. Specialiștii recomandă ca atunci când frigiderul este gol, spre sfârșitul săptămânii, ar trebui să-l ștergeți rapid înainte de a-l reîncărca cu produse proaspete.

* Când curățați frigiderul, nu uitați să dezinfectați inclusiv mânerul ușii, și, desigur, partea de sus a frigiderului sau acoperișul, cocoțați, bineînțeles, pe un scaun cât se poate de trainic și stabil.

* Carnea brută și peștele trebuie așezate pe o farfurie sau într-un recipient, pentru a preveni eventualele picurări, și depozitate pe rafturile inferioare.

* Laptele și alte produse lactate vor fi așezate pe rafturile frigiderului pentru a evita fluctuațiile de temperatură, care se instalează odată cu deschiderea frecventă a ușii. În plus, brânzeturile se pot depozita în sertare.

* Produsele îmbuteliate, ca gemurile, măslinele sau sosurile, sunt foarte stabile, motiv pentru care pot fi depozitate pe rafturile ușii. Atenție, însă, nu suprasolicitați ușa frigiderului încărcând-o cu prea multe produse grele, pentru că, în timp acesta se poate strica.

* Salata și ierburile proaspete trebuie depozitate în cutie sau în sertarele frigiderului.

* Roșiile, avocado și mango vor fi stocate pe rafturi, departe de fructele și legumele coapte sub raze de etilenă, cu excepția cazului în care sunt foarte coapte.

* Fructele cu boabe vor fi ținute nespălate în frigider, departe de alte mâncăruri de la care pot împrumuta mirosuri și se vor spăla numai înainte de a fi servite.

* În privința ouălor, rețineți că un ou nezdruncinat este un ou fericit, așadar puneți-le într-un loc în care nu vor fi deranjate.

 

Cum să eliminați mirosurile neplăcute din frigider

* Cel mai bine este să depozitați alimentele rămase în recipiente etanșe pentru a evita mirosurile din frigider.

* Pentru a preveni și elimina tot felul de mirosuri care circulă în frigider, puneți, pe unul din rafturi sau în sertare, un borcan deschis cu bicarbonat de sodiu. Alternativ, puteți presăra bicarbonatul de sodiu pe o foaie de copt lăsându-l la frigider pentru o perioadă de timp. La fel puteți proceda și cu boabele de cafea, care pot fi folosite inclusiv la eliminarea miasmelor din cuptorul cu microunde.

* Cărbunele activat este, de asemenea, util pentru a scăpa de mirosurile supărătoare.Puteți pune brichetele în câteva căni de mică adâncime, la diferite niveluri sau locuri din frigider.Când folosiți cărbunele activat în acest scop, nu folosiți brichete cu aditivi inflamabili deoarece sunt otrăvitoare.Mai degrabă, optați pentru tipul de cărbune utilizat pentru filtrele acvariilor cu pești.Este disponibil în magazinele pentru animale de companie și în farmacii.

* Utilizați un pic de lămâie și bicarbonat de sodiu pentru a menține frigiderul proaspăt toată săptămâna.

* Înainte de a pune toată mâncarea înapoi în frigider, se recomandă ștergerea rafturilor cu puțină coajă de lămâie, pentru că miroase frumos și îl va menține proaspăt și curat pentru mai mult.

* Lăsarea unui castron cu ovăz în frigider poate, de asemenea, ajuta la absorbirea în mod natural a mirosurilor și la prevenirea combinării acestora.

 

Metode eficiente de curățare a mașinii de spălat

 

Prin utilizarea repetată a mașinii, reziduurile de săpun, minerale și chimicale din detergent se vor depune pe interiorul aparatului și vor crea un strat unde se pot dezvolta bacterii. La rândul lor, aceste bacterii, pot bloca mecanismele de funcționare optimă a mașinii. Interiorul mașinii de spălat este în general umed și cald, mediul propice pentru apariția bacteriilor și a mucegaiului. Atunci când veți spăla haine într-o mașină deja murdară, este posibil ca aceste bacterii să ajungă direct pe ele. În plus, din cauza stratului de bacterii, se poate dezvolta un miros neplăcut, care se „agață” imediat de haine. Astfel, este posibil ca acestea să miroasă mai urât după spălare decât înainte. Acesta ar trebui să fie și un semnal de alarmă pentru cei care nu obișnuiesc să își curețe mașina în mod regulat. Dacă hainele proaspăt spălate emană un miros neplăcut, curățarea mașinii este imperios necesară. „Salubrizarea” mașinii este importantă atât pentru igienizarea hainelor pe care le purtați, cât și pentru sănătatea dvs. și a familiei dvs. În plus, dacă există depuneri care o împiedică să funcționeze în parametri normali, va consuma mai multă energie pentru o spălare și, cel mai probabil, se va strica mai repede.

 

Ca regulă generală, dacă utilizați mașina de spălat de aproximativ două ori pe săptămână, ar trebui să recurgeți la spălarea interiorului și a exteriorului aproximativ o dată pe lună. Astfel, deși majoritatea producătorilor recomandă curățarea mașinii de spălat măcar o dată pe lună, o căutare rapidă pe internet sau un simplu sondaj în rândul prietenilor și al familiei ne va confirma faptul că majoritatea dintre noi încă nu cochetează, din păcate, cu ideea curățării periodice a acestui aparat electrocasnic. Alții, mai conștiincioși din fire, își curăță mașina de spălat mai des decât ar fi nevoie, chiar și în fiecare săptămână sau după fiecare ciclu de spălare. Din fericire, spre deosebire de alte aparate care trebuie curățate manual, cum ar fi cazul frigiderului, procesul este destul de nepretențios, mai ales că mașina în sine face cea mai mare parte a muncii. În principiu, curățarea mașinii cuprinde două etape principale: curățarea internă (igienizarea cuvei, a ușii, a tamburului și a compartimentelor pentru detergent și balsam) și cea externă (igienizarea furtunurilor de alimentare și evacuare).

 

Înainte de curățare: identificați programele de curățare ale aparatului și alegeți modul de acționare

Tipul de mașină de spălat pe care o aveți vă va dicta metoda pe care trebuie să o utilizați pentru a o curăța cât mai eficient. În timp ce mașinile cu încărcare frontală și superioară au nevoie de o singură abordare comună, echipamentele care nu fac parte din categoria HE (High Efficiency) necesită o abordare ușor diferită. Înainte de a începe, decideți ce tip de curățare doriți să folosiți: oțet alb, bicarbonat de sodiu, înălbitor sau detergent special din comerț. Utilizarea oțetului pentru a curăța o mașină de spălat este pe cât de netoxică, pe atât de eficientă și extrem de la îndemână. Unii producători recomandă, însă, ca remedii înălbitorul sau alte substanțe chimice de curățare, deci verificați manualul aferent. Dacă utilizați un produs comercial, urmați instrucțiunile de pe etichetă pentru cantitatea recomandată. Atenție: alegeți întotdeauna un singur produs de curățare! Dacă le veți amesteca nu veți obține un rezultat mai bun, ci dimpotrivă, poate chiar degradarea mașinii.

Curățarea mașinii de spălat cu bicarbonat – Amestecați jumătate de pahar de bicarbonat cu jumătate de pahar de apă, introduceți soluția în compartimentul pentru detergent și porniți mașina. Atenție: bicarbonatul trebuie cumpărat de la farmacie (este extrem de ieftin și eficient), nu de la supermarket!

Curățarea mașinii de spălat cu oțet – Amestecați o cană de apă, două căni de oțet și un sfert de cană de bicarbonat de sodiu și respectați instrucțiunile de la prima variantă.

 

Cum să curățați mașina de spălat de înaltă eficiență (cu încărcare frontală sau superioară)

O curățenie lunară este deosebit de importantă, mai ales dacă mașina dvs. a dezvoltat deja un miros ciudat. Ștergerea interioară a mașinii de spălat cu detergent, folosirea unui detergent suplimentar sau rularea pe cel mai lung și mai fierbinte ciclu nu vor fi suficiente pentru a disipa mirosul. Însă, această activitate de curățare va ajuta la eliminarea mirosului și va păstra mașina dvs. de spălat „în condiții optime de funcționare”. Multe mașini de înaltă eficiență (HE) mai noi au un ciclu de curățare, ceea ce face procesul și mai simplu, dar procedura de bază este aceeași și dacă aveți și dacă nu aveți o astfel de mașină.

  1. Alegeți ciclul de curățare.Dacă aparatul dvs. nu deține o astfel de opțiune, selectați cel mai lung și mai „fierbinte” program.În unele cazuri, acesta poate coincide cu programul pentru rufe albe sau pentru haine puternic pătate.
  2. Alegeți ciclul de clătire adăugat, dacă este disponibil.
  3. Umpleți dozatorul de înălbitor cu produsul ales pentru procesul de curățare.
  4. Umpleți cuva până la cel mai înalt nivel (această etapă va veni probabil automat odată cu ciclul de curățare) și lăsați mașina să ruleze în gol.
  5. Dacă nu aveți un al doilea ciclu de clătire, executați manual ciclul de clătire.
  6. Odată ce procesul s-a încheiat, după ce vă asigurați că mașina este scoasă din priză, utilizați o cârpă din microfibră înmuiată în oțet pentru a curăța garnitura care sigilează ușa și zona din jurul acesteia.Trageți-o cu grijă înapoi și inspectați pentru a vedea dacă aveți mucegai sau obiecte foarte mici și fine (cum ar fi de exemplu, batiste sau șosete), prinse dedesubt.
  7. Folosiți un burete înumuiat în soluție de curățat pentru a îndepărta resturile rămase în interiorul cuvei, dar, mai ales, pe garnitura din jurul ei. Scoateți sertarul pentru detergent și balsam, curățați-l cu buretele și clătiți-l sub un jet de apă fierbinte. Așteptați să se usuce înainte de a-l introduce înapoi.
  8. Exteriorul mașinii poate fi șters cu aceeași soluție, insistând în jurul ușii, unde pot exista depuneri de bacterii. Dacă vă simțiți în stare, puteți igieniza și furtunurile, însă pentru acest lucru va trebui să le demontați cu mare grijă. Dacă nu, mai bine solicitați asistența unui specialist! Le puteți scufunda într-o soluție formată din apă și detergent lichid, și lăsa la înmuiat pentru aproximativ două ore, după care le puteți clăti. Este important să le lăsați să se usuce complet înainte de a le monta înapoi.
  9. Finalizați ștergerea comenzilor și a exterioară a mașinii cu o cârpă din microfibră înmuiată în oțet sau cu un spray universal.Pentru a da strălucire exteriorului, uscați totul cu o cârpă din microfibră.

 

Cum să curățați o mașină de spălat cu încărcare superioară

Deși mașinile cu încărcare superioară mai în vârstă nu au, în general, un ciclu de curățare, vă puteți crea cu ușurință propria versiune.Aceasta implică un pic de timp de așteptare între începutul ciclului și încheierea acestuia, așa că puteți folosi acest răstimp pentru a curăța celelalte zone care nu vor fi atinse de apa din cuvă.

  1. Alegeți setarea apei calde și a celui mai lung ciclu.
  2. Umpleți cuva până la nivelul maxim, apoi puneți aparatul pe pauză.
  3. Adăugați 4 cești de oțet alb sau 1 ceașcă de înălbitor în apă și lăsați mașina să se ”agite” timp de un minut sau două.
  4. Întrerupeți mașina de spălat și lăsați-o să stea o oră.Înmuiați o cârpă din microfibră în soluția din cuvă, și folosiți-o pentru a curăța partea superioară a tamburului și a cuvei (în cazul în care nu a ajuns apa) și interiorul capacului.
  5. Dacă puteți înlătura dozatoarele de înălbitori și detergenți, faceți acest lucru și curățați zonele de sub acestea cu o cârpă și o soluție de curățare. Dacă sunt fixe, curățați și zona din jurul lor. Specialiștii ne asigură că folosirea oțetului pentru a curăța o mașină de spălat va contribui la eliminarea acumulării de detergent.
  6. În cele din urmă, curățați „panoul de control” și exteriorul aparatului cu soluția de curățare sau cu un spray universal.Utilizați o cârpă uscată din microfibră pentru a usca și lustrui suprafețele.
  7. Reporniți mașina și terminați ciclul. Dacă vi se pare că oțetul miroase prea urât, pur și simplu lăsați mașina să mai ruleze încă o dată fără a adăuga nicio soluție de curățat.

 

Sfaturi pentru întreținerea mașinii de spălat

* Mașina de spălat se va mișca destul de mult în timpul spălării și al clătirii, așa că va trebui să găsiți o modalitate de a o fixa ca să nu se lovească de pereți. Puteți încerca să puneți bucăți de polistiren în jurul ei care să îi blocheze deplasarea.

* Respectați întotdeauna cantitatea maximă de haine permisă în cuvă, întrucât supraîncărcarea poate duce atât la haine murdare, cât și la deteriorarea mașinii.

* Pentru a prelungi durata de viață a mașinii și pentru a o curăța cât mai rar și fără efort, este bine să respectați câteva indicații de utilizare. Prevenția este mereu cea mai bună soluție.

* Folosiți cantitatea de detergent potrivită: urmăriți indicațiile de pe ambalajul detergentului, întrucât altfel riscați să rămână resturi în mașina care, mai apoi, vor emana mirosuri neplăcute.

* Înainte să puneți hainele la spălat, încercați să înlăturați cu o perie noroiul și/sau mizeria, întrucât acestea pot rămâne blocate în mașină.

* Folosiți, o dată la 3 – 4 spălări, tablete împotriva depunerilor de calcar.

* Lăsați ușa mașinii de spălat deschisă între spălăr, sau măcar până observați că se usucă în totalitate. Astfel, interiorul ei va rămâne uscat și vor exista șanse mai mici ca mucegaiul să își facă apariția. Unde se adună umezeală va apărea, mai devreme sau mai târziu, și mucegaiul! Înainte de a face acest lucru, asigurați-vă că cei mici, curioși din fire, și/sau animalele de companie nu pot intra în mașină, mai ales dacă este o mașină cu încărcare frontală.Unele mașini au dispozitive de blocare concepute pentru a menține ușa deschisă, fără a o lăsa complet deschisă.

* O dată pe lună, dați drumul la mașina de spălat fără rufe, pentru a elimina orice depuneri care este posibil să se fi format între timp.

* De asemenea, experții recomandă ștergerea ușii sau a capacului pentru a scăpa de orice condens. Ștergerea și uscarea garniturii în jurul ușii de fiecare dată când terminați un program de rufe va preveni acumularea de murdărie în zona respectivă. Ca sfat final, asigurați-vă că utilizați cantitatea corectă de detergent pentru sesiunile de spălare.

* Depunerile de calcar și detergent din filtru sau din furtun vor reduce capacitatea mașinii de a spăla bine rufele. De aceea, dacă observați că hainele nu au fost bine spălate, verificați imediat dacă este nevoie de o curățare a mașinii de spălat. Primul loc care trebuie verificat este filtrul, care se umple destul de repede cu scame și mizerii și care afectează cel mai mult funcționarea corectă a mașinii.

* Este recomandat să spălați rufele la temperaturi cât mai ridicate, dacă țesăturile permit acest lucru. Apa fierbinte, la 60 de grade sau chiar la 90 de grade Celsius, distruge bacteriile care prosperă în apa călduță.

* Folosiți detergent pudră în loc de unul lichid, pentru că acesta din urmă formează mai ușor depuneri. La fel, în loc de balsamul de rufe, poți folosi o ceașcă de oțet alb diluat cu apă, pentru a înmuia țesăturile.

 

Autor: Alina Andrei, RADOR

 

https://www.self.com/story/how-to-clean-your-fridge-and-keep-it-fresh

http://www.topcleaningsecrets.com/house/kitchen/how-to-clean-a-refrigerator.html

https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a684998/how-clean-is-your-fridge/

https://freshome.com/how-to-clean-your-refrigerator/

https://www.houzz.com/magazine/how-to-keep-your-washing-machine-clean-stsetivw-vs~74726618

https://dengarden.com/cleaning/How-To-Clean-Washing-Machine

https://www.bhg.com/homekeeping/laundry-linens/tips-checklists/how-to-clean-washing-machine/

https://www.goodhousekeeping.com/institute/a23727/how-to-clean-a-washing-machine/