Balonul de aur 2020 nu se va acorda

Lionel Messi și Cristiano Ronaldo vor trebui să aștepte pentru a adăuga o altă minge de aur la colecția lor. Săptămânalul francez „France Football” a decis că anul acesta, prestigiosul trofeu, născut în 1956, nu va fi acordat. Este pentru prima dată când se întâmplat acest lucru.
„Un astfel de an nu poate și nu trebuie tratat ca un an normal. În cazul în care există dubii, este mai bine să te abții decât să persişti, deoarece acest trofeu transmite valori precum puterea exemplului, solidaritate și responsabilitate, diferite de obişnuita excelență sportivă”, scrie „France Football”.
Odată cu apariția coronavirusului, corectitudinea alegerii nu ar mai putea fi păstrată, atât din punct de vedere statistic, cât și ca performanță, deoarece aspiranții la Balonul de Aur nu ar putea fi judecați la același nivel, unii pentru simplul fapt că pandemia a blocat competițiile timp de aproape trei luni”, mai titrează „France Football”
„Cum putem compara incomparabilul? Nu am vrut să punem un asterisc de neșters pe lista premiilor, cum ar fi, trofeu câștigat în circumstanțe excepționale din cauza crizei de sănătate COVID-19. Aceasta este prima dată, din 1956 şi până în prezent, când Balonul de Aur a făcut o pauză. O alegere care nu ne place, dar care ni se pare responsabilă și logică. Protejarea credibilității și legitimității unui astfel de premiu înseamnă şi asigurarea faptului că acesta este ireproșabil în timp. A judeca doar două luni, ianuarie și februarie, din cele unsprezece necesare în general pentru a ne face o opinie asupra jucătorilor, este prea puțin. Nu ar fi demn de istoria noastră, deoarece istoria Balonului de Aur este prea prețioasă pentru a risca să o deteriorăm. În aceste perioade frenetice, a face o pauză este un lux, dar și o necesitate de neprețuit”, încheie comunicatul trimis de „France Football”.(www.repubblica.it – 20 iulie)/cpaunel/vdraguta