L’OBS: În România, se luptă contra virusului… și a teoriilor conspirației

 

L’OBS (Franța), 21 iulie 2020 – De mai multe săptămâni, dr Virgil Musta vede recomandările sale privind coronavirusul puse la îndoială de pacienți la Timișoara și spune acum că duce o bătălie atât contra maladiei, cât și contra “coronascepticilor”.

„”Aproape nimeni nu mai respectă regulile”, regretă într-un interviu pentru AFP acest medic care a tratat cel puțin 600 de pacienți. Culmea, după părerea lui: ca să se întoarcă acasă, persoanele testate pozitiv au folosit transportul public.

Într-o singură săptămână, România a înregistrat aproape 5.000 de noi cazuri, cu un vârf de 889 sâmbătă, precum și 142 de decese, ridicând totalul la 2.026 de morți. Această creștere a determinat o duzină de țări europene să impună restricții de călătorie cetățenilor români.

Această fostă țară comunistă de 19 milioane de locuitori a folosit totuși, cu un anumit succes, de la începutul pandemiei, maniera forte pentru a îndigui maladia, spitalizând sistematic toate persoanele afectate.

Dar la începutul lunii iulie, Curtea Constituțională a considerat ilegală această măsură, demnă potrivit detractorilor săi de o “dictatură medicală”. Ea a subliniat că a ține un bolnav în spital împotriva voinței lui “aduce atingere drepturilor fundamentale”.

Profitând de vidul legislativ, “o mie de pacienți au părăsit spitalele și se plimbă liberi”, s-a îngrijorat în fața AFP un epidemiolog care a dorit să-și păstreze anonimatul. Iar un al doilea val ar putea fi mai puternic decât primul.

 

”Răul este făcut”

În ultimele zile, doi bărbați testați pozitiv care au refuzat spitalizarea, de exemplu, au murit acasă, potrivit autorităților. Șase persoane au contaminat 20 de membri ai familiilor lor, după ce au dat asigurări că se vor trata acasă. O promisiune greu de respectat în această țară printre cele mai sărace din Europa, în care spitalele, adesea în stare proastă, lipsesc la țară.

De pe patul ei de spital din Timișoara, o tânăra vizibil încercată greu de maladia Covid-19 își plânge soțul, decedat în urmă cu câteva zile: “Nu e normal ca un bărbat de 34 de ani, fără niciun antecedent, să moară din cauza coronavirusului”, spune ea pentru AFP.

Cristian Focsan, un bărbat de 40 de ani, sportiv, a crezut că poate lupta singur contra coronavirusului. El a povestit pe Facebook că a refuzat să stea în spital pentru a “nu ocupa un pat” care ar fi putut primi un bolnav grav. Dar starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid și el a sfârșit prin a fi pus la ventilator.

De urgență, parlamentul a adoptat un nou text de lege care va permite marți spitalelor să țină bolnavii cu sau fără simptome sub observație timp de 48 de ore. După aceea, autorizația direcției de sănătate publică va fi obligatorie.

Dar după părerea doctorului Musta, de la spitalul Victor Babeș din Timișoara (vest), răul este deja din păcate făcut. “În urmă cu trei săptămâni, aveam un caz nou pe zi, acum primim circa 40”, spune medicul.

 

„Cifre umflate”

La București, câteva sute de „coronasceptici” se adună regulat de vreo zece zile pentru a acuza guvernul că transformă țara într-un “gulag”.

“Trebuie să am dreptul să aleg dacă vreau să fiu internat în spital sau nu”, spune Costin Tănăsescu, întreprinzător în construcții în vârstă de 49 de ani, care pune la îndoială periculozitatea virusului.

“Cifrele sunt umflate în folosul producătorilor de măști de protecție”, spune  un alt manifestant, Ionuț  Moraru. În vreme ce Marcela, o pensionară, se teme să nu fie “internată cu forța doar pentru un strănut într-un loc public”.

Mesajele de alarmă ale personalului medical, frustrat de această retorică, s-au înmulțit în toată țara.

“Nu crezi în existența coronavirusului? Atunci vino să petreci 10 minute fără protecție la ATI. O să vedem rezultatul peste o săptămâna”, a scris pe Facebook directoarea unui centru medical din București.

Perplex în fața acestui avânt rapid al teoriilor conspirației, dr Musta apreciază că a-i preveni pe oameni de riscuri este acum la fel de important ca a-i trata: “Războiul nu se va câștiga numai la spital”, regretă el.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu