Citeriile de identificare a pacienților cu COVID-19 stabilite de Ministerul Sănătății

Realizator: Citeriile de identificare a pacienților cu COVID-19, dar și cele de externare în cazul acestora au fost stabilite de Ministerul Sănătății printr-un ordin, care a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.
Reporter: Nicoleta Turcu – În spitale și clinici diagnosticul se va pune conform metodologiei Institutului de Sănătate Publică după recoltarea exudatului nazofaringian și, sau orofaringian, iar în așteptarea rezultatului pacienții vor fi izolați în zona tampon ale unității sanitare unde s-a făcut testul sau, dacă este cazul, în alte locații stabilite de autorități.
Pacienții asimptomatici, fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc vor fi transferați și internați în unitățile de izolare și tratament. Ei pot fi externați după 48 de ore de la internare după o evaluare clinică și paraclinică, dar vor fi obligați să stea izolați până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. După cele două săptămâni pacienții asimptomatici nu mai au nevoie de un nou test pentru o SARS-Cov-2. Monitorizarea stării de sănătate pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie sau DSP zilnic prin sistemul de telemedicină. Pacienții asimptomatici cu factorii de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza a doua sau de suport. Aceștia pot fi externați după maximum 10 zile de la internare cu lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în a opta zi de la internare.#HUN./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 iulie)