Încă un bastion al presei independente din Ungaria a ajuns în mâinile guvernului

Cel mai citit portal de ştiri din Ungaria, index.hu şi-a pierdut independenţa. Proprietarul publicaţiei este grupul Indamedia, în cadrul căruia, la sfârşitul lunii martie un domn, pe numele său Vaszily Miklós a obţinut o participare de 50%. Vaszily lucrase de mult timp împreună cu prietenul premierului Orbán Viktor, omul de afaceri Mészáros Lőrinc, cel care în timpul guvernării Fidesz din instalator a ajuns cel mai bogat om din Ungaria. Mészáros deţine un imperiu media nu numai în Ungaria, dar şi în România. După această tranzacţie colectivul de redacţie a tras mai multe semnale de alarmă, avertizând că independenţa editorială a Index este în pericol. La data de 22 iulie redactorul şef, Dull Szabolcs a fost schimbat din funcţie, iar în ziua următoare şi-a dat demisia directorul general al publicaţiei, Pusztay András, declarând că nu este de acord cu ce se întâmplă în consiliul director al portalului. Colectivul de redacţie a solicitat ca fostul redactor şef, Dull Szabolcs să fie reangajat. După refuzul reprezentantului grupului Indamedia, peste 60 de angajaţi şi-au înaintat demisia (practic întreaga redacţie), iar vineri mii de oameni au protestat în Budapesta pentru libertatea presei – scrie Népszava.

Index.hu nu este prima publicaţie influentă care a fost cumpărată sau redusă la tăcere de guvernul Orbán. Ziarul cu cel mai mare tiraj, Népszabadság a fost cumpărat şi închis de o firmă al lui Mészáros Lőrinc în anul 2016. Au urmat portalurile origo.hu şi portfolio.hu, precum şi toate ziarele judeţene, care au fost cumpărate de la holdingul austriac Mediaworks de către firmele administrate de acelaşi Mészáros Lőrinc. Guvernul nu a uitat nici de media electronică, astfel încât prin intermediari a cumpărat posturile de televiziune TV 2 şi a transformat radioul şi televiziunea publică în staţii de propagandă guvernamentală.

Acapararea de către oameni apropiaţi guvernului a portalului cu cele mai multe vizualizări a stârnit reacţii vehemente nu numai în Ungaria, dar şi în presa internaţională.

Presa maghiară independentă a suferit o nouă pierdere – scrie The New York Times. „Orbán Viktor doreşte de un deceniu să construiască un stat neliberal, în care să ţină mâna pe toate pârghiile puterii. Parte a acestui plan este faptul că recent, un aliat al său a preluat firma care este responsabilă pentru veniturile din publicitate a portalului. Scopul principal este reducerea la tăcere a criticilor săi, precum şi limitarea opiniilor diferite de cele oficiale” – subliniază prestigioasa publicaţie americană.

„Pleacă ziariştii de la cel mai mare portal de ştiri pentru că vor să îşi păstreze independenţa în regimul autocratic al lui Orbán Viktor” – scrie The Washington Post. Prim-ministrul este acuzat că timp de 10 ani în mod sistematic sugrumă presa independentă, iar clientela sa politică cumpără unul după altul ziarele care critică guvernul. Criza generată de pandemia de coronavirus a crescut presiunea asupra mediei independente, în timp ce presa prietenoasă cu guvernul se scaldă în bani datorită reclamelor comandate de guvern. Analiştii spun că index.hu se află de mult timp în colimatorul executivului.

Bloomberg este de părere că Orbán Viktor a creat cel mai mare aparat de propagandă din Europa cu scopul de a transmite eficient mesajele sale către populaţie. Premierul maghiar este aproape să pună mâna pe toată presa din Ungaria. Plecarea în masă a angajaţilor de la index.hu înseamnă sfârşitul unei publicaţii foarte populare, care însă a fost un ghimpe în coasta guvernului, pentru că nu a vrut să se aplece sub linie – concluzionează agenţia de ştiri americană.

Regimul lui Orbán Viktor este pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte libertatea presei, conform clasamentului publicat de Reporteri Fără Frontiere – scrie The Guardian. De zece ani piaţa media din Ungaria s-a restrâns. Redacţiile ori s-au închis, ori au trecut în proprietatea unor personaje apropiate de guvern. Deşi ministrul de externe ungar Szijjártó Péter a declarat că guvernul nu are niciun amestec în ceea ce se întâmplă la Index, redactorul şef adjunct al publicaţiei, Munk Veronika spune că decizia fatală pentru index.hu nu a fost luată pe baza unor considerente profesionale.

Mai multe publicaţii de limba maghiară din Slovacia şi din România s-au solidarizat cu ziariştii demisionari de la index.hu. „Aţi fost unul dintre ultimele ateliere ale presei libere din Ungaria, care a ajuns la marea masă a cititorilor. Suntem convinşi că odată cu măcinarea mediei publice, a Népszabadság, Origo, Magyar Nemzet şi acum Index, pierd nu numai cititorii care trăiesc în Ungaria, dar şi maghiarii din afara Ungariei” – stă în comunicatul semnat de redacţia portalului transindex.ro prin care angajaţii solidarizează cu ziariştii de la Index.

Székely Ervin, Rador