Ambasadorul SUA în Bucureşti, Adrian Zuckerman, şi ministrul nostru de externe s-au întâlnit într-o discuţie extraordinar de importantă, care vizează imaginea de ansamblu în relaţiile bilaterale România-SUA.
Reporter: Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la MAE, pe 24 iulie. Cei doi au abordat probleme precum securitatea naţională sau politica energetică, dar şi alte teme importante. „România nu are un prieten mai bun decât SUA. SUA se angajează să continue să sprijine România în plan economic, militar şi să consolideze relaţia bilaterală, astfel încât România să devină o ţară vibrantă economic, fără grija integrităţii graniţelor sale” – a subliniat înaltul diplomat american. Ambasadorul a discutat cu oficialul român şi despre activităţile nefaste ale guvernului comunist chinez, care au dus la decizia Guvernului SUA de a închide consulatul chinez de la Huston, din Texas. Guvernul comunist chinez a făcut-o şi i-a încurajat pe alţii să facă acest lucru. Un transfer ilegal de proprietate intelectuală în diverse sectoare, inclusiv tehnologie, biotehnologie şi de cercetare medicală – conform părţii americane. Conduita malignă a inclus şi haking. Consulatul chinez de la Huston a servit ca centru pentru multe dintre aceste activităţi ilegale – potrivit oficialilor SUA.
Ambasadorul şi ministrul de externe Aurescu au participat, de asemenea, şi la o videoconferinţă cu administratorii fondurilor pentru Iniţiativa celor Trei Mări, prin care se vor investi miliarde de dolari în proiecte de infrastructură transfrontalieră. Aceste proiecte sunt menite să aducă beneficii tuturor ţărilor membre. În prezent sunt analizate autostrăzi, căi ferate, conducte, dar şi infrastructură cibernetică. Ministrul de externe şi ambasadorul SUA au fost întru totul de acord cu privire la beneficiile economice substanţiale care vor rezulta din acest gen de proiecte comune. „Proiectele internaţionale care vor fi întreprinse în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări vor îmbunătăţi mult economiile fiecărui stat membru şi ale regiunii în ansamblu” – a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
După întâlnire, ambasadorul Zuckerman i-a înmânat ministrului steagul american arborat la Ambasada SUA pe 14 iunie 2020, la împlinirea a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre SUA şi ţara noastră. Ambasadorul i-a transmis oficialului român că a fost o onoare şi un privilegiu să-i poată oferi chiar acel simbol american, un simbol al relaţiei bilaterale foarte puternice dintre România şi SUA./lazard/cvanatoru

(26 iulie)