Demonstraţii de forţă ale marinelor militare ruse şi americane

Ministerul apărării din Rusia a anunţat că dezvoltarea rachetei Cirkon destinată marinei militare se apropie de final. Declaraţia vine probabil ca răspuns la exerciţiul militar americano-ucrainean „Sea Breeze” în Marea Neagră.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a promis duminică la parada flotei militare ocazionată de ziua marinei militare la Sankt Petersburg că în curând marina militară rusă va fi dotată cu o armă hipersonică – transmite agenţia de presă maghiară MTI. „Vom obţine o superioritate unică în ceea ce priveşte capacitatea de luptă prin folosirea tehnologiilor digitale de vârf, prin utilizarea sistemelor de lovire hipersonice unice în lume, prin aparate submarine fără pilot. Toate aceste arme vor fi puse la dispoziţia forţelor de apărare pe scară largă” – a spus şeful statului rus.

Ministerul apărării a confirmat că dezvoltarea rachetei Cirkon se apropie de final. Potrivit comunicatului ministerului, testările făcute de pe fregata Admiral Gorskov au confirmat că racheta care zboară cu viteză hipersonică are calităţi tactice şi tehnice unice în ceea ce priveşte raza de acţiune şi precizia lovirii ţintelor. În discursul pe care l-a ţinut anul trecut în februarie în faţa celor două camere ale parlamentului, Putin a afirmat că racheta Cirkon poate să obţină o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului şi este capabilă să distrugă ţinte terestre sau de pe suprafaţa apei pe o rază de 1000 de kilometri. Astfel de rachete vor fi montate pe submarine de tip Yasen-M şi Husky din cadrul marinei militare ruse.

După toate probabilităţile anunţul făcut de ministerul apărării ruse este un răspuns la exerciţiul comun al marinei militare americane şi ucrainene care a avut loc la Marea Neagră în perioada 20 – 26 iunie. În această zonă foarte importantă din punct de vedere strategic demonstraţia de forţă americană a iritat în mod vădit Rusia.

În cadrul exerciţiului denumit Sea Breeze au sosit în zonă 27 de nave militare şi 19 avioane provenind din nouă ţări NATO. Scopul politic al exerciţiului a fost să demonstreze că Statele Unite sunt alături de Ucraina şi sprijină eforturile acestei ţări în lupta sa pentru integritatea teritorială împotriva Rusiei. Pe lângă Statele Unite şi Ucraina la acest exerciţiu au mai participat Bulgaria, Franţa, Georgia, Norvegia, Spania, Turcia şi România. Au fost prezente în Marea Neagră distrugătorul USS Porter şi avionul Poseidon-8. Scopul exerciţiului – pe lângă descurajarea inamicului – a fost îmbunătăţirea cooperării tactice americano-ucrainene, a transmiterii de informaţii, a activităţi de eliminare a minelor, transbordarea mărfurilor în timpul mersului şi nu în ultimul rând atacurile împotriva ţintelor maritime.

Marina militară rusă a urmărit cu deosebit interes mişcarea distrugătorului USS Porter, întrucât Statele Unite au anunţat anterior că acesta este dotat cu rachete Tomahawk şi sisteme antirachetă Aegis. Potrivit surselor ucrainene, în timpul exerciţiului, ruşii au lansat câteva acţiuni de ameninţare. Garda de coastă rusească a somat un vapor bulgăresc să părăsească zona invocând motivul că a intrat pe teritoriul economic exclusiv al Rusiei. Moscova a oferit şi o altă surpriză participanţilor la exerciţiul militar. Potrivit informaţiilor publicaţiei americane „The National interest” Rusia se pregăteşte să disloce pe Peninsula Crimeea bombardiere de tip Tu-22M3M. Acest avion anul trecut a trecut cu succes de zborurile de testare obligatorii, în primăvara acestui an a fost prezentat oficial, iar anul viitor va începe fabricaţia în serie a acestui tip de avion. Acest bombardier modernizat este dotat cu sisteme radioelectronice, care fac navigaţia mult mai precisă şi are multiple avantaje în luptele aeriene. Avionul are capacităţi de luptă excelente şi probabil că va fi dotat şi cu rachete hipersonice „Kinjal”. Dacă aceste avioane vor ajunge în Peninsula Crimeea, atunci vor apărea şi deasupra Mării Negre ameninţând navele de luptă americane – scria The National Interest.

Mesajul dat de Rusia prin aceste gesturi este clar. Kremlinul nu cedează supremaţia în zona Mării Negre şi nu ezită să beneficieze de poziţia strategică avantajoasă oferită de Peninsula Crimeea.

Székely Ervin, RADOR