de Razvan Moceanu

Duminică, 26 iulie, actriţa, regizoarea, scenarista şi producătoarea americană de origine germană Sandra Bullock, una dintre frumuseţile lumii, împlineşte 56 de ani.

Sandra Annette Bullock s-a născut la 26 iulie 1964, în Arlington, Virginia, S.U.A. Mama ei, Helga D. Meyer, a fost o cântăreață lirică și profesoară de canto iar tatăl, John W. Bullock, antrenor în Alabama.

Sandra Bullock a locuit în orașul german Fürth până la vârsta de 12 ani, unde a cântat într-un cor al Norimberg Staatstheater.

A studiat balet și canto de mică, interpretând roluri în piese de teatru care se ţineau în sala de operă în care performa și mama ei.

A absolvit Washington-Lee High School în anul 1982, apoi s-a înscris la Universitatea East Carolina din Greenville (Carolina de Nord), dar a renunțat la facultate în ultimul an, în primăvara lui 1986, pentru a-și începe cariera de actriță.

S-a mutat în New York, unde a lucrat o perioadă ca barman-ospătar pentru a-şi asigura mijloacele de trai, a luat lecții de teatru de la Sanford Meisner, a participat la mai multe show-uri de televiziune, iar în anul 1987 obține primul său rol în filmul „Hangmen”.

A apărut apoi în câteva roluri, în seriale de televiziune şi în filme studenteşti, apoi obţine un rol în piesa de teatru „No Time Flat la Broadway”, prestaţia sa imăresionându-l pe regizorul Alan J. Levi, care îi oferă un rol în filmul TV „Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman”.

În perioada următoare se află în distribuţia producţiei independente „Who Shot Patakango ?”, precum şi în rolul principal Tess McGill, în sitcom-ul „Working Girl”.

Joacă apoi roluri în „Love Potion No. 9” (1992), unde se îndrăgosteşte de colegul ei Tate Donovan, cu care ulterior s-a logodit, în thriller-ul horror „The Vanishing” (1993), alături de Kiefer Sutherland şi Jeff Bridges şi în „Fire on the Amazon”, peliculă în care a interpretat şi scene „fierbinţi”.

Tot în 1993 joacă în „Demolition Man”, alături de Sylvester Stallone şi Wesley Snipes, o interpretare considerată de critici drept remarcabilă, apoi i s-a oferit rolul din „Speed”, în anul 1994, unde a interpretat alături de de Keanu Reeves şi Dennis Hopper. Cea din urmă producţie, extrem de apreciată de critici şi de public, a obţinut trei nominalizări la Oscar şi două premii, alte trei nominalizări, dintre care două câştigate, la BAFTA Award şi 9 nominalizări la MTV Movie Awards câştigând 5 dintre acestea, Sandra Bullock obţinând premiile pentru Cea mai bună interpretare feminină şi premiul pentru Cea mai atrăgătoare actriţă.

A înlocuit-o apoi pe Demi Moore (care a refuzat rolul) în „While You Were Sleeping”, peliculă în care „reţeta financiară” a Sandrei a fost de 17 milioane de dolari, sumă cu care a intrat în rândul actriţelor din aşa-numita „clasă A”. Mai mult, rolul îi aduce Sandrei şi nominalizarea la un premiu Golden Globe pentru Cea mai bună actriţă dintr-o comedie sau musical, şi o consacră definitiv pe scena de la Hollywood.

În anul 1996 îşi înfiinţează propria casă de producţie – „Fortis Films”, pe care o lasă în administrarea sorei sale, producătoarea Gesine Bullock-Prado, şi tot în acel an se află în distribuţia filmului „A Time To Kill”, alături de Matthew McConaughey – cel alături de care avea să trăiască o altă aventură romantică în viaţa particulară -, Kevin Spacey, Samuel L. Jackson, Kiefer Sutherland, Donald Sutherland şi Oliver Platt, dar şi în „In Love and War”, de Richard Attenborough.

În anul 1997 joacă în „Speed 2: Cruise Control”, partea a doua a filmului care a consacrat-o – „Speed”, în care joacă tot rolul lui Annie Porter, dar fără Keanu Reeves, care a fost înlocuit de Jason Patric. Filmul a fost considerat de către criticii de film – spre deosebire de prima parte -, un eşec răsunător.

Pe 20 decembrie 2000, s-a petrecut un accident din care Sandra Bullock și încă un pasager au supraviețuit: prăbușirea unui avion privat închiriat. Astfel, în timpul aterizării pe timp de noapte pe aeroportul Jackson Hole, avionul a izbit un dâmb de zăpadă, iar în urma accidentului trenul de aterizare s-a desprins, aripa dreaptă a fost distrusă parțial iar aripa stângă s-a rupt.

A mai jucat alături de Hugh Grant în „Two Weeks Notice” (2002) şi în „Crash” (2004), o prestaţie pentru care a primit critici măgulitoare.

La 16 iulie 2005, Sandra Bullock se mărită cu Jesse James, un star de televiziune, dar după ce a căştigat împreună cu soţul ei custodia fiului acestuia cu cea de-a doua soţie, o vedetă porno, după ce la 18 aprilie 2008, Sandra şi soţul său scăpaseră teferi dintr-un teribil accident de circulaţie în Massachusetts, Sandra a pus capăt căsătoriei, în anul 2010, după ce a aflat că partenerul ei de viaţă o înşelase cu nenumărate starlete de factură îndoielnică.

Cei doi demaraseră şi o procedură de adopţe, pe care Sandra Bullock a continuat-o ulterior ca mamă singură, adoptându-l, în cele din urmă, pe Louis Bardo Bullock (născut în ianuarie 2010).

Revenid la cariera artistică, în anul 2006, Sandra a interpretat un rol în drama romantică „The Lake House”, alături de Keanu Reeves şi în „Infamous”, alături de Harper Lee.

În 2007, Sandra Bullok era creditată cu o avere de circa 58 milioane dolari, fiind plasată pe locul 14 în topul starurilor feminine din show-biz.

În anul 2009, ea a jucat în comedia romantică „The Proposal”, un film cu încasări de peste 320 milioane de dolari, şi tot în acel an, pentru rolul ei din drama „The Blind Side”, a câştigat un Golden Globe, un Academy Award (Oscar) şi un premiu Screen Actors Guild.

În 2013, Bullock a jucat în comedia „The Heat”, alături de Melissa McCarthy şi în producţia SF „Gravity”, alături de George Clooney, film pentru care actriţa a fost nominalizată la Academy Award, Golden Globe Award, BAFTA Award, Screen Actors Guild Award, and Critics’ Choice Movie Award pentru cea mai bună actriţă. De asemenea, pelicula a primit nu mai puţin de şapte premii Oscar.

Se estimează că Sandra s-a îmbogăţit doar în anii 2013-2014, cu circa 51 de milioane de dolari pentru rolul principal din „The Heat” şi cu alte 70 de milioane de dolari pentru succesul cu „Gravity”.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere, revistele glamour s-au luptat să o aibă pe copertă, ea apărând în mai toate publicaţiile de profil cunoscute: People, Elle, Empire. Aceastea s-au întrecut în suprelative la adresa ei, numind-o „una dintre cele mai frumoase femei din lume”.

În tinereţe, Sandra a fost, aşa cum aminteam, logodită cu actorul Tate Donovan, relaţie care a durat 4 ani, dar a avut şi alţi parteneri de scurtă durată, ca jucătorul de fotbal Troy Aikman, muzicianul Bob Schneider şi actorii Matthew McConaughey şi Ryan Gosling.

Sandra Bullock este şi femeie de afaceri, având propria casă de producţie – Fortis Films, condusă acum de tatăl său. A fost producător executiv al emisiunii The George Lopez Show (pe postul amerian ABC – 2002 – 2007) şi este proprietara restaurantului Bess Bistro, din Austin, Texas. De asemenea, este proprietara unei firme din Austin care se ocupă cu produse de patiserie, mai deţine o florărie şi o firmă care organizează evenimente.

Sandra a realizat numeroase acte de caritate, fiind susţinătoare consecventă a asociaţiei American Red Cross, pentru care a şi donat mai multe milioane de dolari: după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, în urma tsunami-ului din Oceanul Indian din 2004 sau după cutremurul din Japonia din 2011, Sandra a donat, pentru fiecare catastrofă, câte 1 milion de dolari.

Acum, la 54 de ani, actrița are un al doilea copil adoptat, o fetiţă pe nume Laila, și un iubit pe nume Bryan Randall, fotograf de meserie, care, se pare, a venit în viața ei atunci când nu se aștepta și care pare să fie tot ce i-a lipsit vreodată. Însă gurile rele de la Hollywood vorbesc despre faptul că Brad Pitt și Sandra Bullock au început să se întâlnească în secret, după ce George Clooney le-a făcut „lipeala”, desigur nu doar pentru a discuta vreun proiect cinematografic. Cei doi – se spune – iau în calcul să își ducă relația la un nou nivel, după ce nu mai puţin celebra Angelina Jolie i-a frânt domnului inima.

În fine, Sandra Bullock a fost declarată cea mai frumoasă femeie din lume conform revistei People, în clasamentul întocmit pe anul 2015, iar dacă majoritatea femeilor s-ar simți onorate de acest titlu, Bullock l-a catalogat, cu modestie, drept „ridicol”.

Actrița a întrecut alte 192 de „frumuseți răpitoare” conform copertei numărului special al revistei People care a apărut la 4 mai, în acel an, printre acestea aflându-se Ariana Grande, Shay Mitchell, Gabrielle Union, Taraji P. Henson sau Gigi Hadid.