Israelul implică armata în combaterea coronavirusului

În Israel, autoritățile au prezentat planul de combatere a coronavirusului care implică armata, acordă mai multă autonomie municipalităților în privința restricțiilor şi promite totodată că deciziile nu vor afecta economia. Pentru reușita planului este necesară cooperarea populației, care trebuie să poarte mască de protecție. Mai întâi, planul va fi supus aprobării guvernului israelian.
Corespondenţă din Israel – Reporter: Dragoș Ciocîrlan – În Israel, la cinci luni de la începerea epidemiei, profesorul Ronni Gamzu, noul manager național al campaniei de combatere a coronavirusului, a prezentat aspectele-cheie ale planului său pentru reducerea răspândirii bolii: armata va prelua managementul testării și al monitorizării contactelor. Are tehnologia, instrumentele, capacitatea, și se va afla în centrul opririi epidemiei de coronavirus. Comentând despre scăderea încrederii populației în capacitatea guvernului de a gestiona situația, profesorul Gamzu a spus că planul este un nou contract între administrație și cetățeni. Vor fi limitate restricțiile cât este posibil și nu vor exista decizii ilogice, care să dăuneze economiei. Noul șef anticoronavirus din Israel a insistat pe importanța purtării măștii de protecție. Potrivit datelor din întreaga lume, pe măsură ce oamenii nu au mai purtat măștile morbiditatea coronavirusului s-a extins.
În ceea ce privește implicarea autorităților locale, el a prezentat așa-numitul mecanism al semaforului: în orașele roșii, cu focare, unde nu sunt respectate instrucţiunile de sănătate publică, vor fi restricții; în orașele verzi își reiau activitatea toate întreprinderile./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 iulie